TEBA

Irak’ta nüfus sayısı 40 milyonu aştı 

Irak

Irak'taki mevcut kriz sadece geçmişteki onlarca sıkıntı ve sorundan ibaret değil. Yolsuzluk, borç, yoksulluk, enflasyon, işsizlik ve benzeri sorunları çözmek onlarca yılı alıyor. Yetkililer ve uzmanlar gelecekte Irak için daha tehlikeli bir durumun olduğunu belirtiyor ve yeni bir krizin önlenmesi çağrısında bulunuyor.

Irak Planlama Bakanlığına bağlı Nüfus İstatistikleri Genel Müdürü Samir Hazir Hadi, Irak'taki nüfus artışına ilişkin uyarıda bulunarak, 2030 yılında nüfusun 51 milyona ulaşacağını öngördüklerini kaydetti. Samir Hazir Hadi, Irak'ın kuzey bölgelerindeki nüfus artışının düşük, orta ve güney illerindeki nüfus artışının daha yüksek olduğunu açıkladı.

Planlama Bakanlığının 2021'de Irak'ın nüfusuna ilişkin paylaştığı son istatistiklerde, değerlendirmenin yıllık büyüme oranlarına, doğumlara ve hayatta kalma oranlarına dayandığı belirtildi.

Planlama Bakanlığından yapılan açıklamada, Irak'ın 2021 yılındaki nüfusuna ilişkin yapılan araştırmaya göre, toplam nüfus sayısı 41 milyon 190 bin 658'e ulaştı. Erkek sayısının 20 milyon 810 bin 479 olduğu ve nüfusun %51'ini oluşturduğu belirtilirken, kadın sayısının 20 milyon 380 bin 179 olarak tahmin edildiği ve nüfusun %49'unu oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, 2021’de şehirlerdeki nüfus sayısının 28 milyon 779 bin 201 olduğu ve toplam nüfus oranının %69.9’u oluşturduğu aktarıldı. Köylerde yaşayanların sayısının ise 12 milyon 411 bin 457’ye ulaştığı, toplam nüfus oranının %30.1’ini oluşturduğu bildirildi.

Açıklamada, 0-14 yaş aralığındaki çocukların nüfusun %40.4’ünü, 65 yaş üstü vatandaşların en düşük oranla nüfusun %3.1’ini oluşturduğu kaydedildi.

Raporda, "Irak, dünya genelindeki nüfus oranı bakımından 36'ncı sırada ve Arap ülkeleri kapsamında Mısır, Cezayir ve Sudan'dan sonra dördüncü sırada yer alıyor." Bilgisi yer aldı.

Irak’ta bulunan en kalabalık şehir istatistiklerinde, 8 milyon 780 bin 422 kişiyle başkent Bağdat'ın ilk sırada yer aldığı ve toplam nüfusun % 21.3’ünü oluşturduğu belirtildi. Müsenna, 880 bin kişiyle toplam nüfus sayısının % 2.1 oranını teşkil ederek Irak’ta nüfus sayısının en düşük olduğu il olarak kayıtlara geçti.

Irak hükümeti, 25 yıl önce genel nüfus sayımı yaptı. Planlama Bakanlığı, 2021 nüfus istatistiklerini tahmini olarak hazırladı. İstatistiklere göre, Planlama Bakanlığının dayandığı kriterler nüfusun yıllık büyüme hızına binaen hazırlandı.

Irak'ta şimdiye kadar sekiz nüfus sayımı yapıldı. En son sayım ise 1997'de yapıldı ve nüfusun 19 milyondan fazla olduğu kaydedildi. Planlama Bakanlığından paylaşılan bilgilere göre, şu anda Irak’ta toplam nüfus sayısı 40 milyonu aştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.