TEBA

Irak ve Türkiye anlaşmaya varamadı

Irak

Irak ve Türkiye yetkilileri, bugün Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) ve Kerkük petrolünün ihracına ilişkin toplantıda anlaşma sağlayamadı.

Irak ve Türkiye yetkilileri, bugün Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) ve Kerkük petrolünün ihracına ilişkin toplantıda anlaşma sağlayamadı.


Bağdat, Erbil ve Ankara’dan heyetler, IKBY petrol ihracatının tekrardan başlamasını görüşmek üzere bugün bir araya geldi.


Yerel medyadaki haberlere göre, Irak ve Türkiye petrol ihracına ilişkin birçok konuda anlaşmazlığa düştü. 


Anlaşmazlık konularından biri Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın kirasıyla ilgili. Buna göre Türkiye Irak’ın üzerine düşen ödemeyi yapmasını istiyor ancak Irak petrol iharacatının durmasından dolayı ödemeyi reddediyor ve sevkiyat yeniden başladığında ödeme yapmak istiyor.


Reuters’in ismini vermek istemeyen bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Teknik konularda anlaşma sağlandı ancak görüşmeler devam ediyor ve bugün toplantıda petrol ihracatı kararı çıkmayacak. 


Kaynak ayrıca, toplantıların sayısının artacağını ve devam edeceğini belirtti. 


Üzerinde anlaşma sağlanamayan bir diğer konu ise, Türkiye’nin ödemesi gereken bir milyar 500 milyon dolar tazminat oldu. Ödemenin yöntemi konusunda anlaşma sağlanamadı. 

Türkiye, şikayet dilekçesinin geri çekilmesini ve ödemenin taksit şeklinde yapılmasını istiyor. Irak ise iyi niyet göstergesi olarak önce ihracatın başlamasını, daha sonra dava ve ödemenin konuşulmasını istiyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.