TEBA

Irak, Suriye'nin yeniden Arap Birliği'ne dönmesinden memnun

Irak

Irak ile Suriye dışişleri bakanları uyuşturucu dosyasını görüştü.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bağdat'a ziyaret gerçekleştiren Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile bir araya gelerek, uyuşturucu dosyasını ele aldı.

Başkent Bağdat'a ziyaret gerçekleştiren Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi.

Gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Bakan Hüseyin ile mevkidaşı Mikdad, ortak basın açıklaması düzenledi.

Suriye halkının çektiği acıların konuşulduğu görüşmede, Irak'ı etkileyen Suriye'deki durumun sakinleştirilmesi gerektiğini vurguladıklarını söyleyen Bakan Hüseyin, “Arap Birliği toplantılarını başlattık ve Suriye'nin Arap Birliği toplantılarına dönmesinden dolayı mutluyuz.” dedi.

Bakan Hüseyin, “Suriye'deki duruma ilişkin tavrımız çok net, Arap Birliği düzeyinde veya Bakanlar Kurulu ve diğer platformlarda Suriye halkının içinde bulunduğu zor durumu, Suriyeli mültecileri ve göç konularındaki görüşümüzü ortaya attık, tartıştık ve dile getirdik. Göç ve mültecilerin yanı sıra Suriye'deki güvenlik durumu kötüleştiğinde Irak üzerindeki olumsuz etkiyi de ele aldık.” dedi.

Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesi için adım atan taraf olduklarını söyleyen Bakan Hüseyin, “Suriye'nin Arap Birliği’ne dönmesinden memnunuz. Aynı zamanda Amman'da Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Irak’tan dört bakan düzeyinde bir görüşme yaptık.” ifadesini kullandı.

Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede Irak ve Suriye arasında sağlanacak koordinasyonun da ele alındığını belirten Fuad Hüseyin, "Irak bu hareketin bir kanaldır ve Irak toplumu uyuşturucu kullanmaya başlamıştır, dolayısıyla bu bağlamda komşu ülkelerle çalışmak önemlidir ve Irak birlikte çalışmayı dört gözle beklemektedir." diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad da Suriye'deki depremde desteğinden dolayı Irak'a teşekkür ederek, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin önemini vurguladı.

Mikdad, "İki halkın iradesi birleşince ve iki ülke liderleri arasında iletişim de var olunca birbirimize daha da yakınlaşıyoruz. Suriye halkı da Irak ile dayanışma ve işbirliği eğilimi içerisindedir. Irak ile siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere tüm alanlardaki ikili ilişkileri geliştirmekten yanayız." dedi.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda da Irak ile ortak tutuma sahip olduklarını belirten Mikdad, "Suriye'ye yönelik ambargonun da kaldırılması için çabalara ihtiyacımız var. Bu ambargolar ahlaki değildir ve halkları açlığa mahkum etmeye yöneliktir. Ambargodan devletlerden ziyade halklar etkilenir." diye konuştu.

Suriyeli Bakan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya Sudani, Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan ile de görüşecek.

Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, 7 Mayıs'ta düzenlenen toplantıda Suriye'nin, Birliğe dönmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Suriye'nin Arap Birliği'ne üyeliği bu ülkedeki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011'de askıya alınmıştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.