TEBA

İl meclis seçim tarihi açıklandı

Irak

Irak Temsilciler Meclisi, il seçimlerinin oy çoğunluğu ile 6 Kasım 2023'te gerçekleştirilmesini kararlaştırdı.

Irak Temsilciler Meclisi, il seçimlerinin oy çoğunluğu ile 6 Kasım 2023'te gerçekleştirilmesini kararlaştırdı.

Meclis toplantısı, il meclis seçimlerine ilişkin yasa tasarısında değişiklikleri ele almak üzere bugün sabah saat 4 sularında başladı. Toplantıda bazı maddeler onaylandı.

Seçim yasasının 15. maddesine göre 320 sandalye illere ayrılırken, 9 sandalye de kota için ayrılacak.

Yeni yasada, azınlıklara da kota ayrılıyor. Buna göre, Hristiyanlara Bağdat, Musul, Kerkük, Duhok ve Erbil illerinden 5, Yezidilere Musul'dan 1, Sabia Mendailere ise Bağdat'tan 1 sandalye veriliyor.

Şebeklere de Musul ve Feyli Kürtlere Vasıt ilinden birer sandalye tahsis edildi.

Değişikliğe göre, kota sandalyelerinin bulunduğu iller tek seçim bölgesinde seçim yapacak.

Onaylanan madde ve hükümlerin bir diğer kısmı da tüm sandıklarda oyların manuel ve elektronik olarak sayılmasını gerektiren sayım yöntemiyle ilgiliydi. Sayımın ardından çıkan sayılar farklıysa, manuel sayım esas alınacak.

Yasaya göre özel ve genel oylama ön sonuçlarının 24 saat içinde açıklanması zorunlu.

Yasada, milletvekili adayları için üniversite şartı aranırken, azınlık adaylarının ise lise mezunu olabileceğine karar verildi. Milletvekili adaylarının hiçbir "ahlaki suça" karışmamış ve bu konuda hüküm giymemenin yanı sıra idari ve mali yolsuzluklara da bulaşmamış olma şartı getirildi.

İl meclis seçimlerinin oy çoğunluğu ile 6 Kasım 2023'te gerçekleştirilmesi kararlaştırılan toplantıda, yeni seçim yasası tasarısının diğer maddelerinin ise 25 Mart'ta mecliste oylamaya sunulacağı belirtildi.

Irak'ta hükümet ortağı Şii, Sünni ve Kürt partilerin hazırladığı yeni seçim yasası tasarısıyla, "çoklu seçim bölgesi" sisteminden, "kapalı liste ve tek seçim bölgesi" sistemine dönülmesi isteniyor.

Bazı küçük gruplar ve bağımsız milletvekilleri, iktidar partilerinin işine yarayacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.