TEBA

İkinci Bağdat Koordinasyon ve Kalkınma Zirvesi Ürdün'de başladı

Irak

Sudani, "Irak, içişlerine müdahaleyi, egemenliğine zarar vermeyi ve topraklarına yönelik saldırıları reddediyor." dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak'ın içişlerine müdahaleyi ve topraklarına saldırıları reddettiklerini söyledi.

Bağdat Koordinasyon ve Kalkınma Zirvesi’nin ikincisi, çok sayıda ülkenin katılımıyla Ürdün'de başladı. Toplantıya Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Türkiye ve İran'ın yanı sıra Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği temsilcileri katılım sağladı.

Başbakan Muhammed Şiya Sudani de zirvenin açılışında bir konuşma gerçekleştirdi.

Bağdat Kongresi'ni kurma fikrinin Irak'ın ortaklığı güçlendirme arzusundan kaynaklandığını belirten Sudani, "Bugün Amman'da bir araya geldik ve ilişkilerimizi güçlendirmek için daha ileri adımlar atmayı diliyoruz. Ortak çıkarlara dayalı olarak bölgesel ve uluslararası düzeyde ortaklıklar kurmayı amaçlayan açık bir politika izliyoruz." dedi.

Sudani, sanayi bölgeleri kurarak Irak'ın tüketici ülkeler sıralamasından üretici ülkeler sıralamasına geçmesi için birlikte hareket etmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Yolsuzluğa karşı attıkları adımlara değinen Sudani, "Mali ve idari yolsuzluğun ortadan kaldırılmasını öncelik haline getirdik ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması için üst düzey çalışmalar başlattık." ifadesini kullandı.

"Kardeş ve dost ülkelerimizden çalınan fonların geri alınması ve adayların teslim edilmesi konusunda bize yardımcı olmalarını rica ediyoruz." diyen Sudani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Irak'taki yatırım ortamını iyileştirmek için ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Olumlu bir yatırım ortamı yaratmak, güvenlik ve istikrar gerektirir. Su kaynaklarını birlikte en iyi şekilde yönetmek için komşu ülkelerle ciddi bir şekilde çalışmaya kararlıyız."

Sudani ayrıca, "Irak, içişlerine müdahaleyi, egemenliğine zarar vermeyi ve topraklarına yönelik saldırıları reddediyor." dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.