TEBA

Fidan: PKK birçok Irak köyünü işgal etmiş durumda

Irak

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hızla ilerlediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar imzalanmasını temenni ettiğini belirtti.

Hüseyin, Bağdat'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Bağdat'taki Dışişleri Bakanlığı binasında görüştükten sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Fidan'ın Bağdat ziyaretinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Hüseyin, talepleri üzerine bu ziyareti yerine getirdiği için Bakan Fidan'a teşekkür etti.

Görüşmede iki ülke arasındaki önemli konulara değindiklerini aktaran Hüseyin, şöyle devam etti:

"Irak ile Türkiye ilişkileri iki taraf için de önemli. Türk hükümeti ve bakanlıklarıyla sürekli görüşmeler aracılığıyla bu ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Coğrafi, insani, tarihi ve kültürel ortaklıklarımız bu ilişkilerimizin temelini oluşturuyor."

Bakan Hüseyin, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere de işaret ederek, "Türkiye ile ticari ilişkilerimiz hızlı şekilde ilerledi ve gittikçe gelişmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Fuad Hüseyin, Irak Anayasası'nın hiçbir yabancı silahlı yapının Irak'ı komşu ülkelere karşı saldırı yeri olarak kullanmasına izin vermediğini ve kendilerinin de Anayasa'yı uygulama konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklenen Irak ziyaretine ilişkin ise Bakan Hüseyin, şunları kaydetti:

"Ekselansları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin de zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar ve mutabakat zaptlarını hızlıca imzalamamızı temenni ediyorum."

Hüseyin, iki ülkenin de iklim değişikliğinin yansımalarından etkilendiğini ifade ederek, "Görüşmemizde su meselesine de değindik. İki ülke de iklim değişikliğinden etkileniyor. İklim değişikliği ve kuraklık Irak'ta tarım ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu alanda (su meselesi) ortak ve sürekli bir işbirliğine ihtiyacımız söz konusu." dedi.

Irak petrollerinin Türkiye üzerinden ihraç edilmesi konusunda da Hüseyin, petrolün Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'ye Cihan Boru Hattı'na ihraç edilmesi sorununun çözülmesi temennisinde bulundu.

Hüseyin, Irak'ta 850 Türk şirketinin faaliyet gösterdiği bilgisini vererek, söz konusu Türk şirketlerinin inşaat ve imar alanında çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı, iki ülke arasında giriş vizesi konusunun da gündeme geldiğini belirterek, iki tarafın da bu konuda kolaylık sağlaması gerektiğine işaret etti.

Hüseyin, görüşmede ayrıca Avrupa'daki İslam karşıtı eylemlerin artışının da masaya yatırıldığını aktararak, "Avrupa'da yaygınlaşan ve tehlikeli boyuta varan İslamofobi meselesi konusunda da ortak çalışmalar yürütmeyi görüştük." diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak'tan dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımasını beklediklerini belirtti.

Mevkidaşıyla yaptıkları görüşmede çok kapsamlı konuları ele aldıklarını belirten Fidan, bunların başında da terörle mücadelenin geldiğini aktardı.

Fidan, PKK terör örgütünün Irak'ın egemenliğine meydan okumasına kayıtsız kalamayacaklarını vurgu yaparak, "(Irak'la) Ortak düşmanız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz." dedi.

PKK'nın Sincar, Mahmur, Kandil ve Süleymaniye'nin yanı sıra birçok Irak köyünü işgal ettiğine dikkati çeken Fidan, terör örgütünün Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoruyla bu iki bölgeyi birleştirme arayışı içinde olduğuna işaret etti.

Bakan Fidan, Türkiye'nin terörle mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden (Irak'tan) dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz. Biz, ismi ne olursa olsun ister PKK, ister DEAŞ, Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine kasteden, Iraklı kardeşlerimizin istikrar ve refahına göz diken, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazırız."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin ve egemenliğinin korunmasının Türkiye'nin dış politika önceliklerinden olduğunu ve bu konudaki yaklaşımın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da titizlikle muhafaza edileceğini bildirdi.

Fidan, Bağdat'ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Türkiye-Irak ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak, var olan sorunları minimize etmek konusunda tekrar yeni bir ruhla çalışacak olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum." dedi.

Türkiye için Irak'la ilişkilerin dış politikada en fazla önem ve öncelik verilen konulardan biri olduğunu söyleyen Fidan, "Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin ve egemenliğinin korunması, dış politika önceliklerimizdendir. Bu yaklaşımımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da titizlikle muhafaza edeceğiz." diye konuştu.

Fidan, Irak'ın stratejik hedeflere birlikte ulaşılabilecek bir ortak olarak görüldüğünün altını çizerek "Irak'ın refah ve istikrarının, Türkiye'nin refah ve istikrarına katkı yapacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani liderliğinde kurulan hükûmeti desteklediklerini belirten Fidan, Sudani'nin ve hükûmetinin Irak'ın altyapı sorunlarını çözmede gösterdiği çabayı takdirle karşıladıklarını kaydetti.

Bakan Fidan, Türkiye'nin, Sudani tarafından öncülüğü yapılan Kalkınma Yolu Projesi'ni de kuvvetle desteklediğini işaret etti.

Söz konusu projenin, Irak'ı bölgenin ulaştırma üssü haline getireceğini düşündüğünü söyleyen Fidan, "Projenin ayrıca bölgemizin istikrarına ve refahına çarpan etkisiyle katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu nedenle tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

Fidan, Türkiye'nin Irak'la ekonomik ilişkilerine büyük önem verdiğini dile getirerek "An itibarıyla ticaret hacmimiz 25 milyar dolara yaklaşmaktadır fakat bu, gerçek potansiyelimizin çok gerisinde bir rakamdır. Bunu daha da ileri taşımak için atmamız gereken birtakım karşılıklı adımlar var şüphesiz. O konuda beraber çalışacağız." şeklinde konuştu.

Görüşmede ortak gündem olan su meselesinin de ele alındığının altını çizen Fidan, "Irak'ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuya tamamen insani bakımdan yaklaşımımızın bilinmesini isterim." dedi.

- "Su konusunda diyalog mekanizmasının kurulmasına önem veriyoruz"

Fidan, su konusunda iki ülkenin beraber daha kurumsal ve sistemli çalışmalar yürütme konusunda fikir birliğine vardığını vurgulayarak "Su konusunda bilimsel ve akılcı temelde işbirliğine dayalı ve kesintisiz işleyen bir diyalog mekanizmasının kurulmasına önem vermekteyiz." ifadesini kullandı.

Ayrıca görüşmede, Avrupa'da yaşanan Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara da değinildiğini ifade eden Fidan, "Bu tehdide karşı İslam dünyası olarak birlikte mücadele etmekteyiz." diye konuştu.

Fidan, geçen ay söz konusu saldırılara ilişkin Iraklı mevkidaşı Hüseyin'in de girişimiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları olarak olağanüstü toplandıklarını anımsattı.

Fidan, "İİT bünyesindeki çalışmalarımız neticesinde, kutsal kitapların yakılması Birleşmiş Milletler tarafından dini nefret ve uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlandı. Bu İslam düşmanlığıyla mücadelede tarihi bir adım teşkil etti. Ben katkısından dolayı değerli dostuma tekrar teşekkür etmek istiyorum. Birlik içerisinde olursak kutsal değerlerimize saldıranlar harekete geçmeden önce bir kez daha düşünecekler, bundan eminim." diye konuştu.

Bağdat ziyareti sırasında şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Fidan, "Sevgi, paylaşma ve yardımlaşma duygularını pekiştiren muharrem ayının da tüm Müslümanlara ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.