TEBA

Federal Mahkeme IKBY’ye bütçe gönderme kararını iptal etti

Irak

Irak Federal Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne (IKBY) bütçe gönderme kararını iptal ettiğini duyurdu.

Irak Federal Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne (IKBY) bütçe gönderme kararını iptal ettiğini duyurdu.

Mahkemeden bugün yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun IKBY’ye bütçe gönderilmesine ilişkin tüm kararlarının yasaya ve anayasa maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verildiği bildirildi.

Kararın, daha önce Federal Mahkemeye sunulan bir şikayete dayandığı kaydedildi.

- Mesud Barzani'den mahkeme kararına tepki

Mahkeme kararı sonrası Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Barzani, mahkemenin aldığı karar hakkında "düşmanca" nitelemesinde bulunarak, "Herkes bilmeli ki; Kürtlerin hükümetin kurulması için kurulan 'Devleti Yönetme Koalisyonu'na (hükümeti kuran çatı kuruluş) katılması açık, şeffaf ve herkesin onayladığı bir programa dayanıyor. Meşru hak olarak gördüğümüz IKBY'ye mali bütçenin gönderilmesi bu programın bir parçasıydı. Federal Mahkemenin kararı, IKBY'den önce Irak'taki siyasete, hükümete ve Devleti Yönetme Koalisyonu'nun programına aykırı bir karardır. Mahkeme belli ki; şüpheli ajandalar hayata geçiriyor. Bu mahkeme adeta Saddam'ın 'Devrim Mahkemesi'nin yerine geçti." ifadelerini kullandı.

Irak hükümeti, daha önce memur maaşları için IKBY’ye mali hak olarak 400 milyar dinar gönderme kararı almıştı. Söz konusu kararın çıkmasının ardından IKBY’ye bütçe gönderilmedi. IKBY’den yapılan açıklamada ise bütçenin gönderilmesi için bir sorun olmadığı aktarıldı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.