TEBA

Federal Mahkeme: IKBY Seçim Komisyonu anayasaya aykırı

Irak

Irak Federal Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nde (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Irak Federal Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nde (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Federal Mahkemeden yapılan açıklamada, " Oy kullanma, seçme ve seçilme hakkı anayasa ile güvence altına alınan haklardan biridir. Vatandaşların yararlanabilmesi için tüm yetkililer sürecin gerekliliklerini sağlamalıdır, aksi takdirde seçim süreci anayasaya aykırı olan demokratik değerini kaybedecek ve 2005 anayasasının 5. maddesine göre halkı temsil eden yasama organı varlığını yitirecektir." denildi.

Açıklamada, demokrasiye ulaşmanın en önemli yollarından birinin, devlet yetkilileri ve siyasi partilerin müdahalesi olmaksızın seçim sürecini yürütecek bağımsız bir komisyonun varlığı olduğu vurgulandı.

Halkın oy kullanma, seçim yapma ve göreve aday olma hakkının güvencelerinin olmaması, siyasi sürecin anayasal temelini kaybetmesine yol açacağı kaydedilen açıklamada, seçimlerin devleti ve vatandaşları etkileyen ulusal fikir ve ilkeler arasındaki rekabetin bir arena haline gelmesi gerektiği ifade edildi.

Irak'taki tüm toplulukların anayasal haklarının güvence altına alınması ve olumsuz rekabetten arındırılması gerektiği belirtilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:

"2014 tarihli 4 sayılı kanunun (2/1) maddesine göre, Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun görev süresi, Irak Cumhuriyeti 2005 Anayasası'nın 20 ve 102 maddelerini ihlal etmekte, çünkü Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun bağımsızlığını etkiliyor, bu da anayasaya aykırı olduğunu kanıtlıyor."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.