TEBA

Erbil’de güneş enerjisi ile elektrik üretimi için adımlar atıldı...

Irak

Erbil’de 19 Mayıs’ta Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’nin katıldığı törenle ilk güneş enerjisi santralinin temeli atıldı.

Barzani, santralle ilgili yaptığı açıklamada, “Erbil'in ilk güneş enerjisi santrali tamamlandığında ulusal şebekeye 25 Megavat (MW) temiz, yenilenebilir enerji eklenecek. Kürdistan genelinde daha fazlasını inşa ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış töreninde konuşma yapan Barzani, “Hükümetin planı vatandaşlara hizmet etmektir ve biz de halkın bir parçasıyız. Hükümetin daha düşük bir maliyete 24 saat elektrik sağlama programı var.” dedi.

IKBY Elektrik Bakanlığı, söz konusu santralin Irak'ın en büyük güneş enerjisi santrali olacağını açıkladı.

Erbil çevresindeki Minara köyünde yer alan santral 25 MW kapasiteye sahip olup çok sayıda panel içermektedir. Çevre dostu olduğu belirtilen santralden üretilecek elektriğin, elektrik şebekesine bağlanacağı aktarıldı.

Yüz milyon dolarlık proje 590 dönümlük bir alanı kaplıyor ve bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. IKBY’de 3 MW kapasiteli iki güneş enerjisi santrali bulunmaktadır.

Medya ve Enformasyon Ofisinden yapılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Yönetimi, güneş enerjisinden üretilen elektrik miktarını mevcut seviyeye göre artırmak istiyor ve bu amaçla benzer projeleri hayata geçiriyor.” denildi.

Mühendis Muhammed Aydın, güneş enerjisi ile elektrik üretiminin detaylarına ilişkin TEBA Gazetesine yaptığı açıklamada, “Güneş enerjisi yenilenebilir ve sonsuz enerji kaynaklarındandır. Alışagelmiş olarak kullanılan fosil yakıtlar çevremize zarar vermektedir. Bu sebeplerden dolayı güneş enerjisi teknolojinin gelişmesi ile alternatif enerji kaynağı haline gelmiştir.” dedi.

Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin iklim değişikliği ve küresel ısınmayı engellemeye yol açacağını belirten Aydın, “Ekonomik değeri olarak, güneş enerjisi ilk başta yüksek bir maliyet gerektirir ancak sürdürülebilir ve temiz olması daha önemli. Genelde güneş panelleri ya da güneş enerjisi sisteminin ilk maliyetleri yüksek olmasına rağmen daha sonraki süreçte maliyetleri diğer yakıt ürünlerine göre daha azdır.” ifadesinde bulundu.

“Güneş panellerinin, çeşitli türleri vardır. Kalitelerine göre değişim gösteriyor. Maksimum en iyi panel yüzde 20 verim sağlamaktadır. Güneş panelleri, 600, 500, 400, 250 Watt gibi çeşitleri bulunmaktadır. Tabi ne kadar watt değeri ve verimi yüksek olursa daha az alan kaplayarak daha fazla elektrik üretebiliriz.” diyen Aydın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Güneş ışınımı radyasyonu, atmosfere girmeden önce 1367 Watt olarak sabittir. Tabii ki atmosferden geçen, hava kirliliği ve bulutlardan dolayı yeryüzüne 0 ile 1100 Watt oranı arasında güneş radyasyonu ulaşır. Ulaşan radyasyon ve panel eğim oranına göre panellerdeki elektrik üretimi değişiklik göstermektedir. Ne kadar hava açık olursa ve direkt ışın olursa elektrik üretimi de o kadar artış gösterir.”

Güneş enerjisi sistemlerinde birçok etkenin bulunduğunu belirten Aydın, “Onlardan biri sıcaklık derecesidir. Sıcaklık derecesinin artması elektrik üretimini azaltır. Güneş enerjisi bölgeden bölgeye güneş ışınım süresinin fazla olması ile günlük olarak meteoroloji istasyonlarında hesaplanır.” ifadesinde bulundu.

Aydın, “Irak, bu alanda büyük potansiyele sahiptir. Güneş süresinin uzun olması, bulutluluk oranının az olması güneş enerjisinden üretilen elektriğin fazla olması potansiyelini artırıyor. Genelde daha gelişmiş ülkelerde hükümet vatandaşlara ve özel sektöre yatırım yapıp güneş enerjisinin daha iyi kullanım sağlanması için yardım etmektedir.” açıklamasında bulundu.

“Bölgemizde son dönem güneş enerjisi ile elektrik üretiminin kullanımı artmaktadır.” diyen Aydın, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bağdat ve Bölge hükümeti de bu konuda yeni projeler başlatmaktadır. Diğer temiz ve çevreci enerji kullanımı yönünde de adım atılıyor ancak en büyük eksiklik özel sektöre yatırım yapılmaması ve insanların bu konuda bilgilendirilmemesidir. Temennimiz diğer gelişmiş ülkeler gibi sonsuz enerji kaynağı olan güneşten yararlanıp enerji sistemini temiz bir enerjiye çevirmektir.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.