TEBA

Erbil büyük bir Aydın ve Yazarı kaybetti…

Irak

Yazar Şerzad Şeyh Muhammed, Erbil’e hizmet eden, yazı bakımından gönüllülükle çalışan ve iz bırakan biriydi. Erbil ile ilgili yazılarının dışında Türkmen kültürüyle ilgili birçok araştırma yapmış, şehrin tarihi hakkında çalışmalar yapmıştır. Yazar, uykuları kendine haram ederek yorulmadan birçok önemli eseri kaleme almıştır.

Yazarın yazılarının çoğu evinde ailesi tarafından muhafaza edilmektedir. Müsveddeleri arasında geriye kalan paylaşılmamış özel yazılar ve şiirler mevcut. Rahmetli ömrünün son günlerine kadar yazmaya devam etmiştir. Şerzad Şeyh Muhammed, kitap dostu bir okuyucu, uzman bir entelektüel ve farklı dallarda iyi bir gözlemciydi. Söyleşileri, araştırmaları, gazete ve dergilerdeki yazılarının dışında birçok kitap basmıştır. Müsveddeleri arasında birçok kitap projesi vardı ve bunları bassaydı belki de onlarca kitaba sığmazdı.

Şerzad Şeyh Muhammed yazı dışında birçok televizyon ve radyo programına da imza atmıştır. Erbil’in önde gelen şahsiyetleriyle röportajlar gerçekleştirmiştir. Dini programların yanı sıra Erbil’in tarihine özel programlar yapmıştır. TEBA Gazetesi’nin daha ilk sayılarından itibaren köşe yazıları yazarak Erbil’in tarihini konu almıştır. Ayrıca muhabirlerimiz birçok kez bilgilerine başvurmak adına kendisiyle röportaj yapmıştır.

Şerzad Şeyh Muhammed’in hayatıyla ilgili bilgi almak adına oğlu Mustafa Şerzad ile röportaj gerçekleştirdik. Mustafa Şerzad, sözlerine şu cümlelerle başladı:

“Babam Şerzad Hoca, 1954 yılında Erbil’de dünyaya gelmiştir. İlkokul, ortaokul ve liseyi Erbil’de tamamlamıştır. İlkokulu Habat İlkokulu’nda, ortaokulu Selahaddin Ortaokulu’nda, liseyi de Erbil Lisesi’nde tamamlamıştır. Üniversite eğitimi için Musul’a gider ve 1981 yılında Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü’nden mezun olur. Daha sonra öğretmen olarak Erbil’in birçok okulunda görev alır. Daha sonra öğretmenlikten emekli olur. Memurluğunda da emekliliğinde de kitap yazmaya hep devam etmiştir. Allah’ın kaderine boyun eğerek 21 Kasım 2021 tarihinde koca kalbi durdu ve hayata gözlerini yumdu.”

Babasının kitaplarına ilişkin Mustafa Şerzad, “Birçok kitap basmıştı; Dini Belgeler (2002), Erbil’in Mezar ve Mezarlıkları (2012), Peygamber’in Doğum Günü (2012), Anne Sevgisi ‘Türkmence Dörtlükler’ (2019), Peygamber’in Doğum Günü Mevlidi ‘Arapçadan Kürtçeye Çeviri’. Bu kitaplar rahmetlinin en önemli eserleridir. Hazırladığı birçok kitap vardı ancak basmaya ömrü yetmedi.” dedi.

Öte yandan Erbil’in tanınan şahsiyetlerinden olan ve Kayseri Çarşısı’nda bir misafirhanesi olan Şerzad Şeyh Muhammed’in yakın arkadaşı Azat Kahveci, yazar hakkında TEBA Gazetesi’ne konuştu. Kahveci, “Şerzad Şeyh Muhammed, çok saygıdeğer bir insandı. Erbil’e çok faydası dokundu ve şehrin menfaati için birçok yazı yazmıştı. Erbil’in camileri, mezarları, tekkeleriyle ilgili yazılar kaleme almıştı. Ne yazık ki hayatta çok çile çeken biriydi. Şehrin ismini yüceltmek için çalışıyordu. Hayattayken insanlar ona önem vermiyor ve değerini bilmiyordu. Hayatını kaybedince insanlar kendine geldi ve nasıl büyük bir değeri kaybettiklerini anladı.” diyerek duygularını paylaştı.

Kahveci sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Rahmetli sık sık misafirhanemize gelir, Erbil’in tarihinden söz ederdi. Dertlerini bize anlatırdı. Tekrar söylüyorum; Erbil’de yapılan birçok etkinliğe onu çağırmazlardı. Erbil ile ilgili birçok yazı yazdığı için insanlar ondan çok faydalandı, yüksek diplomalar için yapılan araştırmalarda ondan faydalandılar. Erbil’in tarihi hakkında derin bilgilere sahipti.”

Şerzad Şeyh Muhammed’in basılmamış birçok eseri olduğunu belirten Kahveci, “Rahmetliyi yakından tanıyordum ve o hastalığından dolayı zor durumdaydı. Kalp hastasıydı. Son dönemlerinde kansere yakalanmıştı. Sürekli evini ziyaret ederdim, o da bana basılmamış yazılarını gösterirdi. O hep birinin gelip kitaplarını basmasını isterdi. Halen basılmamış birçok kitabı var. Bir vefa göstergesi olarak bir hayırseverin kitaplarını basmasını talep ediyorum. Böyle büyük bir adamın kaybı Erbil ve halkı için büyük bir kayıptı. Allah’ın fermanına karşı boynumuz kıldan incedir, dilerim mekanı cennet olur.” dedi.

Haber: Abdulselam Tütüncü

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.