TEBA

Dışişleri Bakanlığından Ürdün’deki zirveye ilişkin açıklama

Irak

Bağdat Koordinasyon ve Kalkınma Zirvesi’nin ikincisi, çok sayıda ülkenin katılımıyla bugün Ürdün'de yapılacak.

Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı'nın ikincisi, çok sayıda ülkenin katılımıyla bugün Ürdün'de yapılacak.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf yaptığı yazılı açıklamada, Bağdat Zirvesi olarak bilinen ve güvenlik konularını içeren zirvenin, istikrar ve güvenliğe verilen desteği vurgulamayı amaçladığını kaydetti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın isteği üzerine zirveye Ürdün’ün ev sahipliği yaptığını belirten Sahaf, “Zirve Kral Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin koordinasyonunda gerçekleştirilecek.” ifadesini kullandı.

Toplantıya Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Türkiye ve İran'ın yanı sıra Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği temsilcilerinin katılması bekleniyor.

Zirvede, Irak'taki iç meseleler ve artan sıcaklıklar dahil olmak üzere bir dizi bölgesel mesele tartışılacak. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle sekteye uğrayan gıda güvenliği, çölleşme, ülkeler arasındaki elektrik şebekesi bağlantıları ve doğal afetlerle nasıl başa çıkılacağı konuları da ele alınacak.

İlk Bağdat Zirvesi geçen yıl ağustos ayında yapıldı. Bu yıl zirveye Lübnan ve Suriye'nin katılması planlanıyordu, ancak her iki ülkedeki iç durum nedeniyle toplantıya davet edilmediler.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.