TEBA

Cumhurbaşkanı Reşid ile Hamaney görüştü

Irak

İran lideri Ali Hamaney, Irak ile ikili iş birliğinin genişletilmesi ve yapılan anlaşmaların uygulanmasının her iki ülkenin faydasına olduğunu söyledi.

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, İran lideri Hamaney resmi ziyaret kapsamında Tahran’a giden Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Hamaney, Irak'ın ilerlemesi, refahı, bağımsızlığı ve yükselişinin İran için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “İkili işbirliğinin genişletilmesi ve yapılan anlaşmaların uygulanması her iki ülkenin de faydasınadır.” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında yapılan anlaşmalara dikkati çeken Hamaney, özellikle de son dönemdeki güvenlik ve ekonomik anlaşmalarının ciddi bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Hamaney, İran ile Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesinin “düşmanları” olduğunu ifade ederek, ortak değerler nedeniyle dış faktörlerin ilişkileri etkileyemeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Irak’ın dostu olmadığını söyleyen Hamaney, “Amerikalılar hiç kimseyle dost değiller ve Avrupalı arkadaşlarına bile sadık değiller.” diye konuştu. Hamaney, “Irak'ta bir Amerikalının varlığı bile fazla.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Reşid Irak’ın İran ile ilişkilerini, farklı boyut ve alanlarda "sürekli ve güçlü" olarak nitelendirdi.

Reşid, Irak'ın çabasının İran'la ilişkileri derinleştirme ve iki ülke arasında kalan bazı sorunları çözmeye yönelik olduğunu kaydetti.

Görüşmede İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdllahiyan da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Cumhurbaşkanı Reisi'nin davetlisi olarak bu sabah Tahran'a gitmişti.

Reşid ile Tahran’a gelen heyette, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Elektrik Bakanı Ali Fadıl, Su Kaynakları Bakanı Avn Ziyab, Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci ve diğer bazı yetkiler de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Reşid, gündüz saatlerinde İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile de görüşmüştü.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.