TEBA

Bütçe Yasa Tasarısı Cumhurbaşkanlığına ulaştı

Irak

Irak Temsilciler Meclisi Maliye Komisyonu, Meclisin Bütçe Yasa Tasarısının onayı için Cumhurbaşkanlığına gönderdiğini açıkladı.

Irak Temsilciler Meclisi Maliye Komisyonu Başkanı Atwan Atwani, bugün yaptığı açıklamada, "2023 bütçe tasarısı Temsilciler Meclisi Başkanı tarafından gönderildi ve imza için cumhurbaşkanlığına ulaştı.” dedi.

14 Haziran Çarşamba günü Meclis Başkanı Muhammed Halbusi'ye gönderilen bir mektuba göre Atwani, bütçe tasarısının onayı için cumhurbaşkanlığına gönderilmesi çağrısında bulundu.

Bütçe Yasasının Irak'ın Vakiyi Gazetesinde yayımlanması için 11 Haziran'dan bu yana yurt dışında bulunan Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid tarafından 15 gün içinde imzalaması gerekiyor.

Bütçe Yasa Tasarısının onay süreci

Irak Temsilciler Meclisinde günlerdir süren toplantılar sonucu 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçe yasa tasarısı 12 Haziran Pazartesi günü onaylandı.

Mecliste 5 gün süren toplantılarda, 4 madde silinip birkaç madde ekledikten sonra, yaklaşık 153 milyar dolarlık bütçe milletvekillerin oylarıyla kabul edildi.

Bağdat ve Erbil arasında bütçenin 14’üncü maddesinde anlaşmazlık yaşanmıştı. Meclisten geçirilen bu maddeye göre Erbil, her ay petrol gelirlerini merkezi yönetime teslim edecek. Ayrıca Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne (IKBY) bağlı kentler, Erbil ile bütçe anlaşmazlığı yaşadığı durumda bütçe tahsisi için direkt Bağdat ile temasa geçebilecek.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 14’üncü maddenin meclisten bu şekilde geçirilmesine karşı çıkmıştı.

Irak hükümeti, 13 Mart'ta 2023, 2024 ve 2025 bütçelerini hazırlayarak meclise göndermişti. Yaklaşık 153 milyar dolarlık bütçede, 48 milyar dolar civarında açık öngörülüyor.

AA

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.