TEBA

Bütçe tasarısının 14. maddesi kabul edildi

Irak

Irak bütçe tasarısının14. maddesi Irak Temsilciler Meclisinde yapılan oylamanın ardından kabul edildi.

Irak bütçe tasarısının Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) ile ilgili maddelerinden biri olan 14. maddesi Irak Temsilciler Meclisinde yapılan oylamanın ardından kabul edildi.

Mecliste, bütçe tasarısının 14. maddesinin yedi fıkrası 241 milletvekilinin katılımı ile onaylandı.

Bütçe yasa tasarısının 14. maddesinin 1. fıkrası IKBY'deki petrol satışlarından elde edilecek tüm gelirlerin bir banka hesabında toplanacağı, gelirlerin harcanmasından IKBY Başbakanı'nın sorumlu olacağı ve federal hükümet tarafından izleneceği belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, bütçe tasarısının 25 ile 36. maddeleri için oylama yapıldı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturumunun devamının pazar günü saat 13.00'de gerçekleştirilmesi karar verildi.

14. maddenin detayları şu şekilde:

1-IKBY’deki petrol yataklarından çıkarılıp satılan petrolün tüm geliri bir banka hesabında toplanacak ve IKBY Başbakanı bu gelirin harcanmasıyla ilgili görevlendirilecek, federal hükümet tarafından da denetlenecek. Bu amaçla açılan diğer tüm hesaplar ise kapatılacak.

2-Federal Mali Denetleme Divanı, IKBY Mali Denetleme Divanı’yla birlikte Federal Petrol Bakanlığı ve IKBY Doğal Kaynakları Bakanlığı arasında koordinasyon halinde rakamları denetleyecek ve petrol çıkarımı, sevkiyatı ve ihracatıyla ilgili uluslararası şirketlerle yapılan anlaşmaları denetleyecek. Kürdistan Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanlığı da aylık denetimlerini yaparak Federal Maliye Bakanlığı’nın Muhasebe Müdürlüğü’ne gönderecek.

3-İlk bentte söz edilen banka hesabının tüm dökümleri uluslararası denetim şirketi tarafından denetlenecek, rapor Federal Mali Denetleme Divanı ve IKBY Mali Denetleme Divanı’na sunulacak.

4-Yıllık ve yarıyıllık mali beyanname, IKBY Maliye ve Ekonomi Bakanı’nın imzası ve bağımsız bir denetimle (uluslararası şirket) sunulacak ve onaylı bir kopyası Irak Maliye Bakanlığı’na verilecek.

5-İki tarafça, çok yönlü bir denetim için ortak bir komisyon kurulacak ve Bölge’de petrol ve gazla bağlantılı, Irak Petrol Bakanlığı ve IKBY arasında ilgili konularda anayasal bakış açısıyla iki tarafın kabul edeceği ve gelecekte çözümleyici olması sağlanacak.

6-Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle 1,2,3,4 ve 5’inci bentler, petrol ve gaz yasası çıkarılana kadar uygulanacak.

7-Federal hükümet ile IKBY Hükümeti arasında haklarla ilgili farklı bir görüş çıkması halinde, bu maddede belirtilen bağlayıcılık ve mekanizma uyarınca, iki taraf arasında, sorunların çözümünün gözetilmesi için kurulacak ortak komisyonun kuruluş süresinden Irak Meclisinde verilecek uygun bir karara kadar 30 gün içinde görevlerini yerine getirecek.

14’üncü Maddeye ek yapılan ve iki bölümden oluşan 8’inci bente göre, IKBY ile federal hükümet arasında, yukarıdaki bentlerden birine uymama ya da maddenin uygulanmaması konusunda bir sorun çıkması halinde, IKBY illeri bağımsız bir şekilde Irak hükümetinden mali haklarını talep edebilir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.