TEBA

Brett McGurk'tan Bağdat ve Erbil'e ziyaret

Irak

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Bağdat ve Erbil'e ziyaret gerçekleştirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'un başkent Bağdat ziyareti kapsamında Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile bir araya geldiği bildirildi.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, dün Başbakan Sudani'nin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü McGurk'u kabul ettiği vurgulandı.

Görüşmede, Irak ve ABD arasındaki ilişkilerin çeşitli düzeylerde ve alanlarda iki ülke halkının çıkarlarına hizmet edecek şekilde güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin yollarının ele alındığı kaydedildi.

Irak halkının çıkarlarını garanti altına almak için hükümetin dost ve kardeş ülkelerle iş birliği yapmak istediğini söyleyen Sudani, güvenlik güçlerinin terörle mücadele ve Irak topraklarındaki fedakarlıkları sayesinde elde edilen istikrarı koruma gücüne değindi.

Ülkesinin mevcut Irak hükümetinin başarısına verdiği desteği ve ABD'nin DEAŞ'a karşı mücadelede Irak güçlerini istişare etmeye devam ettiğini vurgulayan McGurk, Washington'un Irak hükümetinin stratejik anlaşmasına ayrıca enerji, ekonomik altyapı ve iklim değişikliği alanlarındaki reformlarına olan bağlılığını yineledi.

McGurk ayrıca, ülkesinin Bağdat-2 konferansının sonucundan ve Irak ile çevresi arasında ortak ekonomik altyapı projelerini hayata geçirme çabalarından ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki Stratejik Çerçeve Anlaşmasına ilişkin Yüksek Koordinasyon Komitesi toplantılarını düzenlemek üzere Washington'a gerçekleştirmesi beklenen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

-Neçirvan Barzani ile McGurk görüştü

Başkent Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil’e gelen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü McGurk, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Görüşmede, IKBY ile ABD arasındaki ilişkiler ele alındı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.