TEBA

Başbakan Sudani’ye ABD Başkanı Biden’dan davet

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ABD Başkanı Joe Biden'dan Beyaz Saray'ı ziyaret etmesi için resmi bir davet aldı.

Davet, Başbakan Sudani’nin New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu oturumuna katılmak için yaptığı ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında yapıldı.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Irak ile ABD arasındaki iş birliğinin boyutları ve çeşitli alan ve düzeylerde ortaklığı geliştirmenin yolları ele alındı.

Bakan Blinken, Başbakan Sudani’ye, ABD Başkanı Biden'ın iki ülke arasındaki ikili ilişkileri daha ayrıntılı görüşmek üzere Beyaz Saray'ı ziyaret etme davetini iletti.

Başbakan Sudani, davetten dolayı duyduğu memnuniyeti ve daha sonra belirlenecek bir tarihte yanıt vermeye hazır olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasıyla ilgili olarak Irak-Amerikan ortak komitesinin çalışmalarına yeniden başlamasının önemini vurguladı.

Sudani ayrıca, ikili işbirliği açısından önemli kilometre taşlarına, Savunma Bakanı başkanlığındaki Irak heyetinin Washington'a yaptığı başarılı ziyarete ve terörle mücadeleye yönelik uluslararası koalisyonla ilişkilere ilişkin görüşmelere de değindi.

Başbakan Sudani, Irak'ın ABD ile iklim değişikliğinin etkileriyle yüzleşmek ve enerji sektörüne yatırım yapmak, Amerikan şirketlerinin Irak'taki yatırım fırsatlarına katkısını sağlamak konularında ortaklık ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi.

Irak Başbakanı, Irak güvenlik güçlerinin artan savaş yetenekleri ile Irak genelinde güvenliği sağlama yetenekleri ışığında, terör örgütü DEAŞ ile mücadele için güvenlik alanında ortak işbirliğinin önemini yineledi.

Bakan Blinken ise, ABD yönetiminin, Irak'ın enerji kaynaklarını çeşitlendirme, gaza en uygun yatırımı yapma, Total ile sözleşmeler imzalayarak kendi kendine yeterliliği sağlama ve komşu ülkelerle elektrik ara bağlantısı konularında attığı pratik adımları takdir ettiğini ifade ederek, ABD'nin Irak'taki kararlılığını vurguladı. İklim değişikliğinin etkileriyle mücadele, altyapının geliştirilmesi ve çeşitli alanlardaki ortaklığın genişletilmesi konularında Irak ile iş birliği yapma isteği, ABD'nin Irak'ın istikrarına, kalkınmasına ve refahına verdiği desteği tazeledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.