TEBA

Başbakan Sudani’den talimat: Gerekli çaba gösterilsin

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Sudan'da ikamet eden Iraklıların tahliyesine yardımcı olmak için her türlü çabanın gösterilmesi yönünde talimatta bulundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Sudan'da ikamet eden Iraklıların tahliyesine yardımcı olmak için her türlü çabanın gösterilmesi yönünde talimatta bulundu.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Sudani, ilgili makamlara Sudan Cumhuriyeti'nde ikamet eden Iraklıların tahliyesine yardımcı olmak için gerekli çabanın gösterilmesi yönünde talimat verdi.

Talimatın, Sudan’daki istikrarsız durum dolayısıyla Irak vatandaşlarının güvenliğin sağlamak amacıyla verildiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, bugün yaptığı "çok acil" başlıklı açıklamasında, Sudan’da bulunan Iraklı vatandaşlara çağrıda bulunarak, geri getirilmelerini kolaylaştırmak amacıyla yarın kendileri için belirlenen yerde olmalarını talep etti.

Sözcü Sahaf ayrıca, şu ana kadar 20 Iraklının geri getirildiğini ancak 280 Iraklının daha kurtarılmayı beklediğini söyledi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'daki çatışmalarda şimdiye kadar en az 459 kişinin yaşamını kaybettiğini, 4 bin 72 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani ateşkes" uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.