TEBA

Başbakan Sudani, Fransa Savunma Bakanı ile görüştü

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonla ilişkilerini DEAŞ’la savaş sonrası döneme uygun bir şekilde yeniden yapılandırmak için çalışacaklarını bildirdi.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Sudani’nin dün başkent Bağdat’a ziyaret gerçekleştiren Fransa Savunma Bakanı Lecornu ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, Irak güvenlik güçlerine danışmanlık yapmak, eğitim ve araştırma imkanı sağlamak için DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon çerçevesinde Irak ile Fransa arasındaki ikili ilişkilerin özellikle güvenlik alanında güçlendirilmesinin ele alındığı belirtilirken, silah ve istihbarat alışverişi alanlarında iki ülke arasındaki iş birliğinin sürdürülmesinin önemli olduğuna değinildi.

Sudani, aralık ayında Fransa'ya yaptığı ziyarette iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına atıfta bulunarak, Fransa'nın Irak güvenlik güçlerine verdiği desteği övdü ve anlaşmanın Irak ile Fransa arasındaki ekonomi, güvenlik, enerji, kültür ve eğitim alanlarındaki ilişkileri geliştirmede net bir yol haritası olduğunu söyledi.

Teçhizat ve eğitim konusuna büyük önem verdiklerini, bu alanda özellikle hava kuvvetleri, savunma sistemleri ve askeri sanayi alanında Fransız firmaları ile iş birliği yapmak istediklerini ifade eden Sudani, Irak'ın Fransa ile iş birliğinin güvenlikle sınırlı olmadığını vurguladı.

Ülkesinin silah ve eğitim alanlarında Irak'la iş birliğine hazır olduğunu yineleyen Fransa Savunma Bakanı, Fransız hükümetinin Irak ile ortak iş birliğini güçlendirmeye çalıştığını aktardı.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, dün başkent Bağdat’a ziyaret gerçekleştirerek, Savunma Bakanı Sabit Abbasi ile görüştü.

Fransa, görevi Irak güvenlik güçlerine ve Peşmerge güçlerine eğitim sağlamak olan DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonun bir parçası olarak Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'ne (IKBY) 200 asker ve danışman konuşlandırmış durumda.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.