TEBA

Başbakan Kazımi, BM Genel Sekreteri ile görüştü

Irak

Irak Başbakanı Mustafa Kazemi, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM)77.  Genel Kurulunun oturum aralarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazemi, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM)77. Genel Kurulunun oturum aralarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.


Toplantıda Irak'taki durum ele alındı ve hükümetin siyasi güçler arasında ulusal diyalog girişimini kabul ederek siyasi çatışmaları azaltma çabalarına övgüde bulunuldu. Görüşmede göçmen kamplarının durumu da ele alındı, hükümetin kampları mümkün olduğunca kapatarak göçmenleri bölgelerine geri döndürme çabaları da konuşuldu.


BM Genel Sekreteri Irak Başbakanı Kazımi’nin Irak'ta sivil barışı koruma ve siyasi güçler arasında ulusal diyalog girişimini ve siyasi caydırıcılığa ulaşma çabalarını desteklemedeki rolüne övgüde bulundu.

Toplantının bir diğer bölümünde, Irak'ta eğitim konusu ele alındı. Hükümetin ilk aşama olarak Irak genelinde 1.000 okul inşa etmeye başlayarak altyapıyı geliştirme ve iyileştirme taahhüdü vurgulandı.

Toplantıda kuraklık konusu ve bunun Irak üzerindeki büyük etkisi tartışılırken, Başbakan Kazımi vatandaşların yaşamları ve ülke ekonomisi ile ilgili bu konuda Irak'a yardım etmenin önemini vurguladı. Guterres ise Irak'ın yaşadığı kuraklık sorununu çözme ihtiyacına işaret etti, çünkü bazı kıyı ülkeleri nehirlerin akışını değiştirmeye çalışıyor.


Guterres, Irak’ın egemenliğini etkileyen saldırıları reddetti ve Irak topraklarının birliğine desteğini ve iç işlerine müdahale etmeyi reddettiğini yineledi.


Kazımi, BM Misyonuna Irak'ın şeffaf ve adil seçimler yapmasına yardımcı olma çabalarından dolayı teşekkür ederek, Birleşmiş Milletler'in rolünü ve iç kapasiteyi artırmadaki kalkınma programlarını övdü. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.