TEBA

Barzani’den Bağdat ile sorunların çözümüne ilişkin açıklama

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu bugün, IKBY heyetinin Bağdat'a yaptığı son ziyaret, gazyağı dağıtımı ve uzun vadeli insan hakları planını görüşmek üzere toplandı.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu bugün, IKBY heyetinin Bağdat'a yaptığı son ziyaret, gazyağı dağıtımı ve uzun vadeli insan hakları planını görüşmek üzere toplandı.

IKBY Bakanlar Kurulu 100. toplantısını bugün IKBY Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda, Başbakan ve Federal Hükümet müzakere heyeti ile görüşmesi ele alındı.

Barzani görüşmelere ilişkin, “Olumlu bir atmosfer olduğunu ve federal hükümetle sorunları anayasa temelinde ve siyasi partilerin hükümeti kurma anlaşması ayrıca Irak Parlamentosu tarafından onaylanan bakanlar gündemi çerçevesinde çözmek için iyi bir fırsat olduğunu hissettik.”

Ziyarette birkaç konunun ele alındığını sözlerine ekleyen Barzani, ziyarette, 2023 federal bütçe tasarısı ve federal petrol ve gaz yasa tasarısı, Peşmergenin anayasal hakları ve yetkileri Anayasanın 140. maddesinin uygulanması konularının yanı sıra, tartışmalı bölgelerde durumun normalleştirilmesi, Sincar anlaşmasının uygulanması, milislerin ve yasadışı silahlı kuvvetlerin geri çekilmesi, diğer pek çok konunun ele alındığını aktardı.

Açıklamada gazyağı dağıtımının da yapılacağı belirtilerek, “Toplantının ikinci maddesi, Yüksek Heyet Vekilinin ziyareti sırasında Doğal Kaynaklar Bakanlığının gazyağı arzına ilişkin raporunun ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Federal Petrol Bakanlığı arasındaki anlaşmadaki son ilerlemenin sunulmasına ayrıldı. Tabii Kaynaklar Bakanı Kemal Muhammed, Kürdistan Bölgesi'ne gazyağı göndermek için bir anlaşma imzaladı.” şeklinde bilgi paylaşıldı.


IKBY Uluslararası Raporları Yanıtlama Komisyonu Sorumlusu Dindar Zebari, IKBY’nin İnsan Hakları Planı'nın ilk yıl uygulama mekanizmasındaki son adımları ve ilerlemeler hakkında bir rapor sundu. IKBY Başbakanı Barzani, rapor için tebrikte bulunarak, IKBY’'nin insan haklarına saygı duyma ve koruma, demokratik ilkeleri pekiştirme ve güçlendirme, IKBY’deki farklı topluluklar arasında barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etme taahhüdünü yeniden teyit etti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.