TEBA

Barzani: “Siyasi taraflar anayasaya uymalı”

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY çalışanlarının maaş ve bütçe yetersizliği nedeniyle kötü durumda yaşadıklarını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY çalışanlarının maaş ve bütçe yetersizliği nedeniyle kötü durumda yaşadıklarını belirtti.

Neçirvan Barzani, Bağdat'ta Irak Ulusal Hikmet Akımı’nın eski lideri ve Ammar Hakim'in babası Muhammed Bakır Hakim'in anma törenine katıldı.

Barzani, törende yaptığı açıklamada Irak Temsilciler Meclisi liderlerini ve gruplarını IKBY’deki bütçe ve maaş sorunlarının çözümüne destek vermeye çağırdı.

IKBY Başkanı Barzani, " Kürdistan Bölgesi'nde bütçe ve maaş yetersizliğinden dolayı insanlar ve çalışanlar çok kötü durumda yaşıyor. Bu durum Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm sektörleri çok kötü etkiledi. Bu büyük sorunun bir an önce çözülmesi zorunludur. Bu hepimizin sorumluluğu çünkü Kürdistan Bölgesi ve çalışanları Irak'ın bir parçasıdır." dedi.

Barzani, "tüm grup liderleri ve siyasi partileri ile Irak Temsilciler Meclisinin tüm üyelerine" IKBY’nin bütçe ve maaş sorunlarının çözümüne destek verme çağrısında bulundu.

IKBY Başkanı Barzani, siyasi yetkililere anayasaya uyma çağrısında bulunarak, "Anayasa, Irak'taki tüm toplulukların, bölgelerin ve vilayetlerin eşitliğini ve ülkenin istikrarını korur.” ifadesinde bulundu.

ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi konusuna da değinen Barzani, Muhammed Şiya Sudani kabinesinin iyi çalışmalar yaptığını belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

“Muhammed Şiya Sudani’nin kabinesi iyi çalıştı, bu da Irak'ın konumunu güçlendirdi. Bu yaklaşım Irak'ın konumunu daha da güçlendirebilir ancak diplomatik elçilere, koalisyon güçlerine ve Peşmerge'ye saldırarak Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının yetkisinin ihlal edilmesi, hükümetin çalışmalarını sekteye uğratıyor ve Irak'ta pek çok kapsamlı komplikasyona neden oluyor.”

Saldırıların IKBY halkının güvenliğine ve hayatına büyük zarar verdiğini dile getiren Neçirvan Barzani, saldırıların “Irak pazarında tedirginliğe neden olduğu ve DEAŞ teröristlerine saldırılarını artırma fırsatı verdiği” değerlendirmesinde bulundu.

DEAŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçlerinin Irak’ın talebi üzerine ülkeye geldiğine işaret eden Barzani, “Federal hükümete, koalisyon güçleri ile Irak arasındaki iş birliğinin geleceği konusunda mutabakata varmak üzere ortak bir plan doğrultusunda onlarla barışçıl bir ortamda müzakere yapma fırsatı verilmeli. Irak'ın istikrarının bozulmamasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.