TEBA

Bakanlar Kurulundan maaşlara ilişkin açıklama

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulunda bugün düzenlenen toplantının detayları açıklandı.

Toplantıda IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ardından Erbil’e gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirerek önemli bir ziyaret olduğunu, ikili ilişkilerin teşviki ve geliştirilmesi konularına etkisi olacağını kaydetti.

Toplantının birinci bölümünde, IKBY Maliye ve Ekonomi Bakanlığı ile müzakere heyetinin, hükümetin gelirler ve banka yoluyla maaş ödenmesi alanındaki yükümlülüklerini uygulamaya koymak için gerekli mekanizmaların oluşturulmasına ilişkin ortak raporu ele alındı. Rapor, Maliye ve Ekonomi Bakanı Avat Şeyh Cenab tarafından kurula sunuldu.

Maliye ve Ekonomi Bakanlığı ile müzakere heyeti, ilgili federal yasalarda belirlenenlere göre, bölgeden elde edilen petrol dışı gelirlerden federal hazine payının Federal Maliye Bakanlığı hesabına aktarılması talimatını verdi.

Bakan Cenab, "Birkaç gün önce Kürdistan Bölgesi'ndeki maaşlı çalışanların denetlenip onaylanan listesi, Nisan ayına ait gerekli bilgilerle birlikte Federal Maliye Bakanlığı'na sunuldu." dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, geçen ay olduğu gibi Irak'ın diğer bölgelerinin maaşlarıyla nisan ayı maaşlarının birlikte gönderilmesinin beklendiği kaydedildi.

IKBY’nin petrol ihracatına mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamak istediği belirtilirken, federal hükümetle petrolün SOMO aracılığıyla satılması konusunda mutabakata varıldığı ve çözülmemiş sorunların çözülmesinin ardından gelirin federal hazineye geri dönmesinin iki taraf arasında anayasal ilkeler dikkate alınarak bu yılın ocak ayında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde olmasının istendiği vurgulandı.

Federal hükümete, IKBY’nin mali yetkilerini Irak'ın diğer bölgeleriyle aynı düzeyde göndermesi çağrısında bulunulan toplantının ikinci bölümünde, reform yasası çerçevesinde ihtisas ve ticari bankalardan verilen kredilerin geri ödenmesini kolaylaştırmak için çeşitli önerilerde bulunuldu.

Toplantının üçüncü bölümünde ise Planlama Bakanı Dara Reşid, müteahitleri sınıflandıran yönetmelik taslağını kurula sundu.

Bakanlar Kurulu, müzakerelerin ardından bölgedeki müteahhitlerin uzmanlık, yetenek, teknik ve mali beceri alanlarında uygulanabilir kriterlere göre sınıflandırılmasını ve işleri uygulama kabiliyeti olmayan vasıfsız müteahhitlerin kaldırılmasını amaçlayan yönetmeliği oy birliğiyle onayladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.