TEBA

Bakan Rekani: Bağdat'tan Türkiye'ye mektup gönderilecek

Irak

Irak İmar, İskan ve Belediyeler Bakanı Bengin Rekani, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nde (IKBY) petrol ihracatına devam edilmesi için Türkiye'ye resmi bir mektup gönderileceğini bildirdi.

Irak İmar, İskan ve Belediyeler Bakanı Bengin Rekani, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nde (IKBY) petrol ihracatına devam edilmesi için Türkiye'ye resmi bir mektup gönderileceğini bildirdi.

Bakan Rekani bugün düzenlediği basın toplantısında, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin IKBY’den petrol ihracatının yeniden başlayacağı konusunda dün yaptığı açıklamaya değindi.

Bağdat tarafından, IKBY’den petrol ihracatının yeniden başlatılması için Türkiye'ye bir mektup gönderileceğini söyleyen Bakan Rekani, teknik ve yasal prosedürlerin tamamlandığını belirtti.

Rekani, teknik bir sözleşme imzalanacağını ve Türkiye'den resmi olarak IKBY’den petrol ihracatının devam edilmesi talebinde bulunulacağını kaydetti.

IKBY’nin Nisan ayı maaşları için Bağdat'tan para gönderilmesine de değinen Rekani, Irak Bakanlar Kurulu'nun salı günü bu konu hakkında karar verileceğini aktardı.

Irak Başbakanı Sudani dün yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin IKBY’deki memurların maaşlarını sağlamaktan sorumlu olduğunu söyledi.

Sudani ayrıca, IKBY’de bu hafta petrol ihracatına yeniden başlanacağını ve alıcıların Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ile yeni sözleşmeler imzalayacağını ifade etti.

Türkiye ve Irak arasında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde görülen davanın ardından 23 Mart'ta IKBY'de petrol ihracatı durdu.

Erbil ile Bağdat arasında 4 Nisan’da imzalanan anlaşmaya göre petrolün satışı SOMO tarafından yapılacak ve alıcılar doğrudan SOMO ile koordinasyon sağlayacak, bunun karşılığında SOMO genel müdür yardımcılığı görevi IKBY'ye verilecek.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.