TEBA

Bakan Maruf: Seçim Yasasında yapılan her değişim Türkmenlerle istişare edilmeli

Irak

Aydın Maruf, "Seçim Yasasında yapılan ve Türkmenleri ilgilendiren her değişimin Türkmenlerle istişare edilmeli aksi takdirde olumsuz durum ortaya çıkar ve biz de yapılacak değişimi kabul etmeyiz." dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, Türkmen parti temsilcileri ile bir araya gelerek gerçekleştirilmesi beklenen IKBY Parlamento seçimlerini görüştü.

IKBY Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanlığı Ofisinde gerçekleşen toplantıda, kota meselesi masaya yatırıldı.

Bakan Maruf, toplantıya ilişkin TEBA'ya yaptığı açıklamada, bazı Türkmen parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin kota ile ilgili farklı görüşlerini masaya yatırdıklarını söyledi.

IKBY Parlamentosunda Türkmenlere verilen 5 kotanın 10'a çıkarılmasının talep edildiğini bildiren Maruf, "İstisna bir durumumuz var, Bölgenin tümünde Türkmenler yok, sadece Erbil ve Kifri de var. Buradan biz Türkmen varlığını korumak amacıyla tek bir seçim merkezi olmasını talep ediyoruz." dedi.

Daha önceki seçim sonuçlarına bazı müdahaleler olduğunu vurgulayan Bakan Maruf, müdahalelerin engellenmesi için kotaların özel seçimin dışında tutulmasını talep ettiklerini dile getirdi.

IKBY Seçim Komisyonu'nda bir Türkmen temsilcisine yer verilmesi gerektiğini düşündüklerini aktaran Bakan Maruf, toplantıdaki tüm talepleri resmi olarak ilgili makamlara sunacaklarını ifade etti.

IKBY Seçim Yasası ile ilgili değişim yapılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Bakan Maruf, "Seçim Yasası içinde Türkmenleri ilgilendiren maddelerin tespit edilmesi gerekli. Seçim Yasasında yapılan ve Türkmenleri ilgilendiren her değişim Türkmenlerle istişare edilmeli aksi takdirde olumsuz durum ortaya çıkar ve biz de yapılacak değişimi kabul etmeyiz." açıklamasında bulundu.

Aydın Maruf, önümüzdeki hafta diğer oluşumların temsilcileri ile toplantılar yapacaklarını belirtti.

Türkmen Bağımsızlar Hareketi Başkanı Kenan Uzeyirağalı, kotanın Türkmen ve tüm oluşumların hakkı olduğunu kaydederek, "Bizimle olan dostların şikayeti var Türkmenlerin kota sayısının daha fazla olduğunu söylüyor, biz de buna karşı 5 kotanın az olduğunu söylüyoruz ve 10 kota istiyoruz bu, başkalarının desteğini beklemeden parlamentoya sunduğumuz projelerin oylaması için önemli." sözlerini paylaştı.

Uzeyirağalı, "Bizleri temsilen kotaya gidenler gerçek millet temsilcisi olsun başkalarının kuyruğu olmasın." dedi.

IKBY Ticaret Bakanı Müsteşarı Soran Şükür ise toplantıda kota meselesindeki görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, "Bölgede iktidar partileri arasında genel olarak kota konusunda bir tartışma olduğu malum. Kotaların belli bir siyasi tarafa kaydığını, bunun da bölgedeki siyasi denklemi ve seçimlerdeki rekabeti olumsuz yönde etkilediğini düşünen var." ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.