TEBA

Bakan Hüseyin: Irak'a çok fazla dış müdahale oldu

Irak

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “Herhangi bir örgütün topraklarımızı komşu ülkelere saldırmak için kullanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “Herhangi bir örgütün topraklarımızı komşu ülkelere saldırmak için kullanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Ürdün'ün başkenti Amman'da Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi ile dışişleri bakanlığı binasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Hüseyin, dış müdahaleyle ilgili bir soruyu “Irak'a çok fazla dış müdahale oldu. Şu anda ülkelerle sürekli diyalog halindeyiz. Hiçbir örgütün komşu ülkelere saldırmak için Irak topraklarını kullanmasına izin vermeme konusunda anayasal bir yükümlülüğümüz var.” diyerek yanıtladı.

Hüseyin, "Irak'a destek için Türkiye ve İran'ın katıldığı ilk kongre düzenlendi ve bir sonraki kongreye de katılmalarını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Irak ve Mısır'la üçlü iş birliği mekanizmasını sürdürdüklerini belirten Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, bu mekanizmanın ortak ekonomik hedefleri bölgesel düzeyde yakalamayı amaçladığını ifade etti.

Bunun bölgesel işbirliğine de örnek olabileceğini dile getiren Safadi, "Bugünkü toplantımız ayrıca Ürdün ve Mısır olarak mutlak anlamda kardeş Irak'ın yanında yer aldığımız, Irak'ın güven, istikrar ve egemenliğini desteklediğimizi teyit etmeyi amaçlıyor." dedi.

Irak'ın güven ve istikrarını ülkelerinin güven ve istikrarının bir parçası olarak gördüklerini belirten Safadi, Irak'ın terör örgütü DEAŞ'a karşı zaferler kazandığını söyledi.

Bakanlar olarak görüşmeleri sürdürme kararı aldıkları bilgisini paylaşan Safadi, 2023'te Mısır'da yapılacak üçlü zirveye hazırlık olarak yakında Bağdat'ta yeniden bir araya geleceklerini aktardı.

Bugünkü toplantıda Filistin meselesi başta olmak üzere bölgesel kriz ve sorunları da ele aldıklarını kaydeden Safadi, Ürdün'ün Mısır ve Irak'la üçlü iş birliği mekanizmasının aslında Arap ortak çalışmasının adımlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de uluslararası ve bölgesel zorluklara karşı Ürdün ve Irak'la dayanışmalarını dile getirdi.

Irak'ın yeniden istikrara kavuşması ve egemenlik ile toprak bütünlüğüne desteklerini ifade eden Şukri, mevcut ve olası zorlukların üç ülke arasındaki ortak çalışmayı kaçınılmaz kıldığını söyledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.