TEBA

Bağdat zirvesine katılan ülkelerden Irak'a yönelik açıklamalar

Irak

Bağdat Koordinasyon ve Kalkınma Zirvesi’nin ikincisi, çok sayıda ülkenin katılımıyla Ürdün'de gerçekleştirildi.

Bağdat Koordinasyon ve Kalkınma Zirvesi’nin ikincisine ev sahibi Ürdün dışında Irak, Türkiye, Fransa, Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Bahreyn ve İran'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Irak'ta güvenlik, istikrar ve refah ortamı sağlanmasına yardımcı olmayı amaçlayan konferansın ilki Ağustos 2021'de başkent Bağdat'ta yapılmıştı.

Zirvede, Irak'taki iç meseleler ve artan sıcaklıklar dahil olmak üzere bir dizi bölgesel mesele tartışıldı. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle sekteye uğrayan gıda güvenliği, çölleşme, ülkeler arasındaki elektrik şebekesi bağlantıları ve doğal afetlerle nasıl başa çıkılacağı konuları da ele alındı.

Zirvede açıklamada bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, tüm zorluklara karşı Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'ye destek olacaklarını belirtti.

Suudi Arabistan'ın Irak'a yardım etmeye devam edeceğini dile getiren Ferhan, Irak'la her şekilde yollarına devam edeceklerini vurguladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed El Halife ise ülkesinin Irak'ın istikrarını desteklediğini ve Irak'a hizmet eden anlaşmalara varmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bakan Halife, "Bahreyn, Irak ile her zaman yardım ve kardeşlik bağlarını güçlendirmenin peşinde olmuştur. Irak'ın içişlerine karışmaya yönelik her türlü dış müdahaleyi reddediyoruz." dedi.

Zirvede açıklamada bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Sudani'nin hükümetini desteklediklerini söyleyerek, "İran, Irak ile ilişkilerini geliştirmek için ciddi çaba sarf ediyor." ifadesini kullandı.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi de "Irak'la gerçekçi bir bölgesel ve uluslararası ortak zemin inşa etmeliyiz, bunun için Iraklıların umutlarına ulaşmak için Irak'la dayanışma gösterilmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.