TEBA

“Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözümüne dair ilerleme var”

Irak

Erbil’de, "Dönüm Noktaları ve Ortadoğu'nun Geleceği"  konulu 2. Erbil Forumunda Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid’in mesajına yer verildi.

Erbil’de, "Dönüm Noktaları ve Ortadoğu'nun Geleceği" konulu 2. Erbil Forumunda Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid’in mesajına yer verildi.

Cumhurbaşkanı Reşid, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Anronio Guterres’in Bağdat ziyareti nedeniyle forumda hazır bulunmadığı için mesajı forumda okundu.

Reşid mesajında, "Petrol ve doğal gaz yasası, Kürdistan Bölgesi ile Irak federal hükümeti arasındaki koordinasyon, Kürdistan Bölgesi'nin bütçesi başta olmak üzere Bağdat ile Erbil arasındaki askıda kalan konuların çözümü konusunda somut ilerleme var." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Reşid, "Hükümet gıda güvenliği konusunu çok ciddiye alıyor ve iklim değişikliğinden kaynaklanan su kıtlığı ve kitlesel yer değiştirmeyi ele alıyor.” ifadesine yer verdiği mesajını şöyle sürdürdü:

"Irak on yıllardır süren savaş ve yıkım zorluklarıyla karşı karşıya olmasına rağmen yeni bir aşamaya girdi. Hükümetin kurulması biraz zaman aldı ancak iddialı programını uygulamak için yeni hükümete verilen destek ile verimli sonuçlar alındı. Uzun vadeli stratejik projelere başlamayı başardık ve Irak, uluslararası ortaklıklar kurarak, uluslararası anlaşmalara katılarak, yabancı yatırımları getirerek, işbirliğine yol açarak uluslararası ve bölgesel arenalarda güvenlik ve çevre ile ilgili konularda yapıcı rolünü yeniden kazanmaya hazırdır.”

Irak'ın iyilik ve yardım için birleşik bir güç olmayı ve ortak zorluklarla yüzleşme konusunda bir fikir birliği oluşturmayı arzuladığını ve komşularıyla karşılıklı saygı temelinde ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini kaydeden Reşid, "Irak hükümeti vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya, barış ve istikrarı teşvik etmeye kararlıdır” mesajını verdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.