TEBA

Altı ilde gösteri düzenlendi

Irak

Bağdat, Zikar, Necef, Babil, Vasıt ve Divaniye’de bir grup gösterici, meclis tarafından hazırlanan ve mevcut seçim yasasının yerine geçen "yasa tasarısını" protesto etti.

Bağdat’ta toplanan eylemciler, eski seçim yasası olan “kapalı liste ve tek seçim bölgesi” sistemine geri dönülmesini reddettiklerini dile getirdi.

Protestocular, seçim yasasının iktidarda bulunan siyasi partilere yarayacağını, yeni siyasi hareketlerin ve bağımsızların önünü keseceğini savunuyor.

Zikar vilayetindeki göstericilerden Mansur Abbas, kentteki ana yolların lastik yakılarak kapatıldığını ve Necef, Babil, Vasit ve Divaniye'de benzer gösterilerin yapıldığını söyledi.

Abbas, "İl meclisi seçim değişiklik yasasını geri çekmesi için hükümete üç gün süre verdik, aksi takdirde gösterileri diğer illere taşıyacağız." dedi.

Tasarı, Meclis'teki çoğu Şii partilerin yanı sıra Sünni partiler ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) tarafından destekleniyor.

Siyasetten çekilen Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr ve Şiilerin en büyük dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani'nin de eski seçim yasasına dönülmesine karşı çıktığı biliniyor.

Mevcut "çoklu seçim dairesi" sistemi, 10 Ekim 2021 tarihinde yapılan seçimlerde kullanılmıştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.