TEBA

"1957 nüfus sayımı Kerkük'ün vatandaşlarının belirlenmesinde esas alınacak"

Irak

2003 yılından bu yana ilk kez 1957 nüfus sayımı Kerkük vatandaşlarının belirlenmesinde esas alınacak açıklandı.

2003 yılından bu yana ilk kez 1957 nüfus sayımı Kerkük vatandaşlarının belirlenmesinde esas alınacak açıklandı.

Irak Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Şahavan Abdullah, tartışmalara neden olan yeni seçim yasa tasarısının mecliste onaylanmasının ardından bugün basına açıklamalarda bulundu.

Abdullah, "Kerkük il meclisi seçimlerinin önündeki tüm engeller kaldırıldı, 2003 yılından bu yana ilk kez, 1957 nüfus sayımı şehrin vatandaşlarının belirlenmesinde esas alınacak, 1957'den sonra Kerkük'e bağlanan Sargaran yeniden kent nüfusunun bir parçası olacak ve oy kullanma hakkına sahip olacak." dedi.

Kerkük kentinde yapılacak yerel seçimlerde kent dışından getirilen ve nüfus kaydı bu kentte bulunmayanların oy kullanamayacağını söyleyen Abdullah, "140. maddeyi uygulamış veya sadece işlem yapmış olanlar da oy kullanabilecek." açıklamasında bulundu.

Abdullah, "İlk kez görevlerin dağılımında %32 kaldırıldı. Bazılarının hedef gösterdiği bir ilde seçimleri erteleme yetkisini yasaya göre başbakandan geri aldık." ifadesini kullandı.

Meclisteki sandalye sayısının değişmediğini 329 olarak kaldığını vurgulayan Abdullah, kota için ayrılan 9 sandalye ayrılacağını belirterek, "Hristiyanlar için 5 sandalye ayrılacak ve sandalyeler Bağdat, Ninova, Kerkük, Duhok ve Erbil vilayetlerine bölünecek. Yezidilere Musul'dan 1, Sabia Mendailere Bağdat'tan 1 sandalye verilecek ayrıca, Şebeklere Musul ve Feyli Kürtlere Vasıt ilinden birer sandalye tahsis edilecek." dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.