TEBA

Sudani: Bölge ile askıda kalan sorunları çözmek istiyoruz

Gündem

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözülmesi konusunda istekli olduklarını belirterek, "Askıda kalan sorunları çözmek ve geçmişi bir tarafa bırakmak istiyoruz." dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözülmesi konusunda istekli olduklarını belirterek, "Askıda kalan sorunları çözmek ve geçmişi bir tarafa bırakmak istiyoruz." dedi.

Başbakan Sudani, Süleymaniye'deki Amerikan Üniversitesinde "20 yıl sonra, Irak ve bölge yeni küresel zorlukların merkezinde" başlığı altında düzenlene konferansta açıklamalarda bulundu.

Sudani, Süleymaniye'de düzenlenen konferansın, çok sayıda yetkili, lider, araştırmacı ve akademisyeni bir araya getirmek için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, Irak'ta ifade özgürlüğünün ve demokratik bir yaşam sürmenin kanıtı olduğunu aktardı.

Kabinesinin kurulmasının üzerinden yaklaşık 5ay geçtiğini hatırlatan Sudani, "Hep birlikte vatandaşlara hizmet sunmayı ve ülkemiz için güçlü bir ekonomi kurmayı, tüm bölgelerdeki vatandaşlara mutluluk ve refah sağlamayı kabul etme sözü verdik." dedi.

"Bu kısa sürede hükümetimiz hedeflerimizin birçoğunu gerçekleştirmeyi başardı. Geçtiğimiz iki gün içinde 2023 bütçe kanunu üzerinde anlaştık ve uygulamaya de konulacak." diyen Sudani, "Siyasi krizin üstesinden gelmek için rutin ve gecikme olmadan vatandaşlara ekonomik hizmetleri büyük bir kolaylıkla sağlamak amacıyla ilk kez zafere ulaştık ve üç yıllık bütçeyi onayladık." ifadesini kullandı.

Sudani ayrıca, "Stratejik projeler için büyük hayallerimiz var, ülke bütçesi gerçekçi ve birikmiş sorunları tüm detaylarıyla çözebilir ve iyi bir bakanlık programımız olabilir. Ekonomik bütçe yapmak cesur bir adımdı. Uzun vadeli hedefler için güzel bir yol haritası çizip vatandaşa hizmet edebildik. Bütçe sorunların anahtarıdır." açıklamasında bulundu.

Irak ile Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) arasındaki sorunlara değinen Sudani, "Vatandaşa ekonomik ve siyasi istikrar sağlayacağız. İyi yatırımlar yapıp ülkemizin gelirlerinden yararlanmak istiyoruz. Petrol ve gaz yasasını Kürdistan Bölgesi ile anlaşarak geçireceğiz. Askıda kalan sorunları çözmek ve geçmişi bir tarafa bırakmak istiyoruz. Tüm köy ve bölgelerdeki vatandaşlarımızın uzun vadeli mutluluğu için milli bir çözüm düşünelim." sözlerini kullandı.

16 Mart Halepçe Kaliamı'na da değinen Sudani, Halepçe'ye il statüsü verildiğini de hatırlattı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.