TEBA

Putin kısmi seferberlik ilan etti

Gündem

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşmasında kısmi seferberlik ilan ettiğini açıkladı. Ülkede ilan edilen kısmi askeri seferberliğin orduda ihtiyaç bulunan özel uzmanlıklara ve deneyime sahip olan kişilerin silah altına alınmasını kapsadığı öğrenildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken dün ortaya atılan 'seferberlik ilanı' iddiası Rusya'yı karıştırdı. Rusya'da seferberlik iddiaları sonrası vatandaşlar panik yaşamaya başladı, çok sayıda Rus ülkeden kaçmaya çalıştı. Ülkede hava yolu sisteminde çöküntü, biletlere de ulaşmak imkansız hale gelirken bilet fiyatlarının 30 bin liraların üzerine çıktığı bildirildi.

Ulusa sesleniş konuşmasında Batı'yı suçlayan Putin, "Kısmi seferberlik ilan ettim, Batı ülkemizi tehdit ediyor. Bu karar, devlet savunma emirlerine ek önlemler sağlıyor" diye konuştu. Batılı ülkelerin Ukrayna'da barışçıl çözüm istemediklerini savunan Rus lider, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak. Elimizde çok güçlü silahlar var. Bu bir blöf değil" ifadesini kullandı.

Batı medyasında Rus liderin "mevcut tüm yolların kullanılacağı" ifadesi "nükleer" tehdit olarak yorumlandı.

Kısmi seferberlik ilan edilen ülkede görevden kaçanlar için hapis cezasının artırılmasına yönelik yasa tasarısı da Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma'da kabul edildi. Bu tasarıya göre, düşman ordusuna gönüllü bir şekilde teslim olan askerler 10 yıl, savaşta yağma yapanlar 15 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek. Seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

Ulusa sesleniş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Batı'nın amacı Rusya'yı zayıflatmak, bölmek ve yok etmek, doğrudan 1991'de SSCB'yi böldüler ve şimdi Rusya için zaman geldi.

Amacımız Donbas'ı özgürleştirmek. Özel operasyonun ana hedefleri değişmedi, Luhansk tamamen kurtarıldı, Donetsk ise kısmen...

Donbas'taki müttefik kuvvetler, Donetsk topraklarını adım adım özgürleştiriyor, sistemli bir şekilde hareket ediyor, personeline sahip çıkıyorlar.

Batı, 2014'te bir savaş başlatarak Ukrayna halkını savaş topuna dönüştürdü. Batı Ukrayna ve Rusya arasında barış istemiyor.

Ukrayna'da önleyici bir askeri operasyon kararı kesinlikle gerekliydi ve mümkün olan tek karardı, almak zorundaydık

Donbas halkını moral olarak yalnız bırakamazdık.

Putin özel askeri operasyonda gönüllülerin yasal statüsünü ve Donbas militanlarının Rusya Federasyonu askeri personeline eşitleme talimatı verdi.

Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını destekliyoruz.

Batı her çizgiyi aştı, sorumsuz politikacılar Ukrayna'ya saldırı silahları tedarikinden, Rusya'ya karşı teçhizat saldırılarından bahsediyor.

Batılı ülkeler bize karşı nükleer şantaj da dahil bütün tehditleri sergiliyor.

Toprak bütünlüğü tehdit edilirse Rusya elindeki tüm imkanları kullanacaktır. Bu bir blöf değildir."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.