TEBA

Mesrur Barzani Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı

Gündem

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Davos Zirvesi kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Bağdat-Erbil arasındaki sorunların çözümü için IKBY müzakere heyetinin daha önce birçok kez Bağdat'ı ziyaret ettiğini belirterek, "Yeni bir petrol ve gaz yasası çıkarmaya çalışıyoruz Kürdistan Bölgesi ile Bağdat ilişkilerinin sağlıklı olabilmesi için bu konuların yasa çerçevesinde düzenlenmesi gerekiyor." dedi.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Davos'ta bulunan Barzani, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sözlerine dün gece saatlerinde Mardin'de Duhok plakalı bir cipe düzenlenen saldırıya değinerek başlayan Barzani, saldırıda yaşamını yitirenleri yakınlarına başsağlığı diledi.

Barzani ayrıca, Almanya Federal Meclisinin Yezidilere yönelik suçların "soykırım" olarak tanınmasını içeren önergeyi kabul etmesi dolayısıyla Almanya'yı tebrik ettiğini ve kararın Yezidilerin acılarının hafifletilmesine katkıda bulunmasını umduğunu vurguladı.

Bu yılki katılımın önceki yıllardan farkı neydi? Sorusuna Barzani, "Konferansa bu yıl dünyanın dört bir yanından 2500 kişi katıldı. Temiz ve alternatif enerji, gıda güvenliği, ülke ve bölgelerin güvenliği ve istikrarı, özellikle Avrupa'da savaşın patlak vermesinden sonra iklim değişikliği ve etkileri tartışılacak." sözleri ile yanıt verdi.

Zirve kapsamında önemli görüşmeler yaptığını belirten Barzani, "Kürdistan hem enerji hem de gıda açısından önemli bir konuma sahip. Güvenlik ve istikrar açısından Kürdistan, terörle mücadelede ve bölgede istikrarın sağlanmasında zaten aktif bir rol oynamıştır." dedi.

Davos ziyareti öncesi başkent Bağdat'a gittiklerini vurgulayan Barzani, "Buraya gelmeden önce Bağdat'ı ziyaret ettik ve Bağdat hükümeti kurulmadan önce bir anlaşma yaptık ve anlaşmanın uygulanması hakkında çok konuştuk. 140. madde, Sincar anlaşmasının uygulanması ile petrol ve gaz yasasının hazırlanması konuları hakkında konuştuk. Heyetimiz Bağdat'ı birkaç kez ziyaret etti ve yeni bir petrol ve gaz yasası çıkarmaya çalışıyoruz. Kürdistan Bölgesi ile Bağdat ilişkilerinin sağlıklı olabilmesi için bu konuların yasa çerçevesinde düzenlenmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

IKBY'den bir heyetin ilk kez 2023 bütçe yasa tasarısının hazırlanmasına katılabildiğini kaydeden Barzani, "Bütçe açısından, Kürdistan Bölgesi ilk kez 2023 bütçesinin hazırlanmasına katılabildi. Biz üzerimize düşeni yaptık ve görüşlerimizi federal hükümete ilettik, onların hala başka iç sorunları var. Umuyoruz ki bütçe Bağdat Bakanlar Kurulu tarafından bir an önce onaylanır ve Irak Meclisine gönderilir." ifadelerini kullandı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) IKBY Bakanlar Kurulunu boykot kararını garipsediğini aktaran Barzani, şu ifadeleri kullandı:

"KYB'li arkadaşların Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot edip gelmemelerini garipsiyorum. Bakanlar Kurulu'nun sıkıntı yeri olacağını düşünmüyoruz. Bakanlar Kurulu'nun bir sorun yeri haline gelmesi gerektiğini düşünmüyoruz, ancak tüm hükümet katılımcılarının sorunları veya eleştirileri varsa Bakanlar Kurulu toplantılarında seslerini yükseltmeleri gerekiyor. Doğrusu Havkar Caf Erbil'de şehit edildikten sonra sanıkların hukuka teslim edilmesini talep ettik. Sorunlar büyütüldü. Sanıklar kanuna teslim edilirse ve soruşturacak ortak bir komisyon olursa, bu kör noktadır ve diğer görüşmelere devam edilebilir. Başından beri söyledik iktidar tüm Kürdistan Bölgesi'nin hükümetidir ve hiçbir bölge diğer bölgelerden farklı değildir. Siyasi veya şahsi sebeplerle bölgeselleşme mümkün değildir. Bu nedenle ülkesinin ve halkının çıkarlarını düşünenlerin milli görevlerini yerine getirmek için gelmesini ve Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmasını temenni ediyorum."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.