TEBA

Kahramanmaraş depreminde ortaya çıkan enerjinin dünyada benzeri yok

Gündem

Kahramanmaraş depreminde ortaya çıkan enerji yoğunluğunun 30 katrilyon olduğu bildirildi. Bu rakam, Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasıyla ortaya çıkan enerji yoğunluğunun tam iki bin katı.

Kahramanmaraş depreminde ortaya çıkan enerji yoğunluğunun 30 katrilyon olduğu bildirildi. Bu rakam, Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasıyla ortaya çıkan enerji yoğunluğunun tam iki bin katı.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7'lik deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Asrın felaketi olarak adlandırılan depremde ortaya çıkan enerji yoğunluğu 30 katrilyon olarak ölçüldü. Bu rakam, Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasıyla ortaya çıkan enerji yoğunluğunun tam iki bin katı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve Elbistan ilçesi merkezli 7.6'lık iki deprem 10 şehirde etkili oldu. 16 milyon kişinin yaşadığı kentlerde büyük yıkıma neden olan depremde ortaya çıkan enerji yoğunluğu hesaplandı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 6 Şubat tarihinde gerçekleşerek büyük yıkıma neden oldu.

Tarihteki diğer büyük felaketlerin ortaya çıkardığı enerji yoğunluğu ile karşılaştırılan rakamlar, dünyada böylesine bir felaketin benzerinin olmadığını ortaya koydu.

Kahramanmaraş'taki depremden sonra 30 katrilyon bir enerji ortaya çıkarken, ABD'de 1989'da gerçekleşen Loma Prieta depreminin enerjisi 1,5 katrilyon, 2010'da Haiti'de gerçekleşen depremin enerji yoğunluğu 2,1 katrilyon, Hiroşima atom bombasının açığa çıkardığı enerji ise sadece 15 trilyon olarak kaydedildi.

Tarihteki büyük felaketlerin ortaya çıkardığı enerji yoğunluğu

ABD 1989 / Loma Prieta depremi 6.9 / Açığa çıkan enerji: 1,5 katrilyon

Haiti 2010 / Haiti Depremi 7 / Açığa çıkan enerji: 2,1 katrilyon

Türkiye 2023 / Kahramanmaraş 7.7 / Açığa çıkan enerji: 30 katrilyon

Japonya 1945 / Hiroşima atom bombası / Açığa çıkan enerji: 15 trilyon

AFAD.: İlk depremin açığa çıkardığı enerji, 500 atom bombasının yarattığı etkiye sahip

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 7,7 büyüklüğündeki ilkinin etkili olduğu sürenin 65, ikincisinin etkili olduğu sürenin 45 saniye olduğunu belirterek, iki depremle bölgenin yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldığını bildirdi.

Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezinde, 6 Şubat'ta meydana gelen iki depremin analiz edildiğini anlatan Tatar, şu bilgileri paylaştı:

"Ne kadarlık etki yarattı, ne kadarlık bir alanda etkisi oldu, ne kadar süreyle bu depremler etkili oldu bunları analiz ediyor. Tablo şu, ilk deprem yani 7,7 büyüklüğündeki sabah saat 04.17'de olan depremin etkili olduğu süre 65 saniye, yani 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. Çok daha uzun bir süre ama etkili olduğu süre 65 saniye. İkinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. Baktığımızda her iki depremle birlikte bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı.

Bu ne anlama geliyor? 7,7 büyüklüğündeki bir depremin yani ilk depremin açığa çıkardığı enerji, 500 atom bombasının yarattığı etkiye, enerjiye sahip. Bu kadar basit ve net. Dolayısıyla, bunu bu şekilde değerlendirmekte fayda var. İkinci konu, şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve halen de gelmeye devam ediyor. Çok büyük bir etkisi var. Artçı sarsıntılar sıradan artçı sarsıntılar değil, her biri 4'ün üzerinde gelişen büyüklükte artçı sarsıntılar."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.