TEBA

Irak ile ABD'den ortak bildiri

Gündem

ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi toplantısında ekonomi, enerji, yatırım ve iklim değişikliği alanlarında iş birliği konuları görüşüldü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in başkanlığında düzenlenen ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi toplantısında ekonomi, enerji, yatırım ve iklim değişikliği alanlarında iş birliği konuları ele alındı.

Irak ve ABD heyetleri, başkent Washington'da ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi toplantısında bir araya geldi.

Amerikalı heyete Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Irak heyetine ise Dışişleri Bakanı Hüseyin'in başkanlık ettiği toplantıya ilişkin ortak bildiri yayınlandı.

Ekonomik iş birliği, Irak'ın enerji alanından kendine yeterliliği, ortak yatırımlar ve iklim değişikliği ile mücadele konularının görüşüldüğü kaydedilen bildiride, "İki taraf, paralel döviz piyasaları da dahil olmak üzere Irak ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları konuştu. ABD, Irak hükümetinin ekonomik ve para politikası reformlarını yürürlüğe koyma, finans ve bankacılık sistemini modernize etme, yolsuzlukla mücadele ve finansal sistemin manipülasyonunu önleme çabalarını memnuniyetle karşıladı." ifadeleri kullanıldı.

Heyetlerin Irak'ı elektrik tedarik hizmetlerini iyileştirme ve Irak'ın enerjide kendi kendine yeterliliğini güvence altına alma konusunda iş birliğini de görüştüğü belirtilirken, Irak'ın iklime ve halk sağlığına yönelik çevresel zararı azaltacak enerji altyapısına yatırım yapmasının önemine değinildi.

Ortak bildiride, heyetlerin, iklim değişikliği ile mücadelenin önemini yeniden teyit ettikleri aktarılırken "Irak delegasyonu, Irak'ın yakında iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kapsamlı bir hükümet stratejisi yayınlayacağını bildirdi." sözlerine yer verildi.

Görüşmede ayrıca güneş enerjisi santrali projelerine duyulan ihtiyacı ve yenilenebilir enerjiye yatırımı çekmek için gerekli düzenlemelerin yapılmasının da ele alındığına işaret edilen bildiride, Irak'ın su krizinin de konuşulduğu ve ABD, Irak'ın su yönetimi uygulamalarını iyileştirmek için teknik yardımına devam etmeyi planladığının ifade edildiği vurgulandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.