TEBA

IKBY Başkanlığında Bir Türkmen Müsteşar Olarak Görev Alacak

Gündem

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, Türkmen, Kildani, Asuri ve Süryani (Hristiyan) oluşumlarından 2 müsteşarın IKBY Başkanlığına atanacağını söyledi.   TEBA Gazetesi’ne konuşan Aydın Maruf, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptıkları görüşmede, başkanlığa Türkmen, Kildani, Asuri ve Süryani oluşumlarından 2 müsteşarın atanması konusunu ele aldıklarını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, Türkmen, Kildani, Asuri ve Süryani (Hristiyan) oluşumlarından 2 müsteşarın IKBY Başkanlığına atanacağını söyledi.



TEBA Gazetesi’ne konuşan Aydın Maruf, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptıkları görüşmede, başkanlığa Türkmen, Kildani, Asuri ve Süryani oluşumlarından 2 müsteşarın atanması konusunu ele aldıklarını belirtti.



Maruf, “Sayın Neçirvan Barzani’yle yaptığımız görüşmede Bölge Başkanlığına Türkmen, Kildani, Asuri ve Süryani işlerinden sorumlu 2 müsteşarın atanmasını konuştuk. Kendisi bu öneriyi desteklediğini ifade etti. Halihazırda bu konu üzerine çalışıyoruz. Bölge Başkanlığının cumhurbaşkanlığı seviyesinde bir siyasi merci olduğu açıktır ve Türkmen, Kildani, Asuri ve Süryanilerden 2 müsteşarın orada olması hem gereklidir, hem de önemli bir adımdır.” dedi.



Bakan Maruf, “Bölge Başkanlığı eşit bir şekilde tüm tarafları temsil ediyor. Bu bağlamda müsteşarların orada olması bu amacı destekler. Siyasi ve manevi açıdan da büyük fayda sağlar.” şeklinde değerlendirmede bulundu.



Verdikleri önerinin detaylarını paylaşan Maruf, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Önerimiz önemli bir aşamada ve bu konu şu anda araştırılıyor. Aynı zamanda Sayın Neçirvan Barzani de farklı kuruluşlarda, farklı görevlerde oluşumların bulunmasını destekliyor. Bu yüzden Bölge Başkanlığında da oluşumların bulunmasına destek veriyor.”



Müsteşarların göreve ne zaman başlayacaklarına ilişkin Maruf, “Öneri tartışma aşamasında ve ilerde farklı boyutlara ulaşacak, sonuçları da olumlu olacaktır. Bölge Başkanlığının bu dönemi bitmeden müsteşarlar görevlerine başlayacak.” diye konuştu.



IKBY Bölge Başkanlığı Müsteşarı Dilşad Şahab ise, TEBA Gazetesi’ne Neçirvan Barzani ve Bölge Başkanlığının oluşumlarla ilişkisine yönelik yaptığı açıklamada, “Bölge Başkanı birlikte yaşama, Kürdistan Bölgesi’nde farklı grupların bulunmasına, tüm dini ve etnik oluşumlara saygı gösterilmesi gerektiğine inanıyor. Başbakanlık döneminde de bu inancı vardı.” ifadelerinde bulundu.



Şahab, “Bölge Başkanlığındaki siyasi ve geniş toplantılarda kendileri Kürdistan Bölgesi’ndeki oluşumların haklarının tamamen korunması gerektiğini söyler. Bunun onların doğal hakkı olduğunu, bir başkasının veya tarafın bağışı olmadığını ifade eder.” dedi.



Müsteşar Şahab, oluşumların yönetime katılmasına ilişkin, “Oluşumların resmi kurum ve kuruluşlarda bulunması somut bir durumdur. Bölge Başkanlığı, parlamento, hükümet ve diğer kuruluşlarda bulunuyorlar. Bu Kürdistan Bölgesi’nin güzel bir tablosunu ortaya koyuyor. Hepimizin ortak bir amacı, geleceği var ve bu ülkenin geleceği hepimizindir.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.



Haber: Ziya Uzeiry
FOTO: Çoban Timur&Ali Çelebi
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.