TEBA

Erdoğan'ın ziyareti öncesi ABD'den Türkiye açıklaması

Gündem

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün gerçekleştireceği ABD ziyareti öncesi Beyaz Saray'dan Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bugün Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecek. Erdoğan'ın kritik temaslarda bulunacağı ziyaret öncesi ABD cephesinden gelen Türkiye açıklaması dikkat çekti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Rusya'yı tahıl anlaşmasına döndürmek için baskı yapmaya devam ettiklerini ifade eden Jake Sullivan, "Tüm dünyaya da bu yönde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

"Türkiye yoğun çalışıyor"

Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırmak istediklerini belirten Sullivan, "Türkiye ve Guterres bu alanda yoğun çalışıyor. Umarız bir sonuç elde edilir" diye konuştu.

Diğer taraftan Rusya'nın "iyimser" olunabilmesi için çok fazla gerekçe sunmadığını aktaran Sullivan, Moskova'nın tahılın dünyaya ulaşımını sağlama konusunda isteksiz olduğunu savundu.

Bakan Güler'den tahıl koridoru mesajı

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de tahıl koridoruna ilişkin bugün dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Birçok coğrafyada bölge ve dünya barışına katkı sağlamaya devam ettiklerini belirten Bakan Güler şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle ülkemizin koordinasyonunda hayata geçirilen ve etkinliğiyle tahıl krizinin aşılmasına büyük katkı sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın yeniden aktif hale gelmesi için yapıcı girişimlerimizi sürdürüyoruz. Temennimiz, makul bir yaklaşımla inisiyatifin tekrar uygulamaya geçmesi ve esas olarak da iki komşumuz arasındaki bu savaşın bir an önce son bulmasıdır."

Anlaşma 17 Temmuz'da sona erdi

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl Koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" ifadelerini kullanmıştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.