TEBA

Dışişleri Bakanlığından Sudan'daki Iraklılara: Çarşamba günü Sudan'dan ayrılmaya hazır olun

Gündem

Irak Dışişleri Bakanlığı, Sudan’da bulunan Iraklı vatandaşlara çağrıda bulunarak, geri getirilmelerini kolaylaştırmak amacıyla yarın kendileri için belirlenen yerde olmalarını talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Sudan’da bulunan Iraklı vatandaşlara çağrıda bulunarak, geri getirilmelerini kolaylaştırmak amacıyla yarın kendileri için belirlenen yerde olmalarını talep etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, "çok acil" başlıklı açıklamasında, “Iraklıların ve Dışişleri Bakanlığı Özel Harekat Odası'nın planlanmış dönüş uçuşunu gerçekleştirmesi için Sudan'daki Iraklı vatandaşların tahliye edilmek üzere BM binasının yanındaki Omaki Caddesi yakınlarındaki Manshiya bölgesinde ve MTN'nin yanında durmasını rica ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Iraklı vatandaşları taşıyan otobüslerin 26 Nisan 2023 sabah saat 6.00'da Bortsudan’dan hareket edeceğini belirten Sahaf, Iraklı vatandaşlardan yerlerini korumalarını ve evlerinden belirlenen yere seyahat ederken dikkatli olmalarını istedi.

Sözcü Sahaf ayrıca, şu ana kadar 20 Iraklının geri getirildiğini ancak 280 Iraklının daha kurtarılmayı beklediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı daha fazla bilgi isteyen vatandaşlar için üç telefon numarası belirledi:

Whatsupp-009647700630600

0905405402

0995638565

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'daki çatışmalarda şimdiye kadar en az 459 kişinin yaşamını kaybettiğini, 4 bin 72 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani ateşkes" uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.