TEBA

Bağdat ile IKBY arasında varılan anlaşmanın detayları açıklandı

Gündem

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Avadi, Erbil ile Bağdat arasında Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nden petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşmanın maddelerinden birine göre Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla günde 400 bin varil petrol ihraç edileceğini belirtti.

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Avadi, Erbil ile Bağdat arasında Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nden (IKBY) petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşmaya göre Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla günde 400 bin varil petrol ihraç edileceğini belirtti.

Avadi, yerel basına yaptığı açıklamada Erbil ile Bağdat arasında petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşmanın dört ana noktasını duyurdu.

Sözcü Avadi, “Anlaşmanın maddelerinden biri, SOMO aracılığıyla Kürdistan Bölgesi'nden günlük 400 bin varil petrol ihraç edilecek ve SOMO'nun müdür yardımcılığına Kürdistan Bölgesi'nden bir temsilci atanacak.” dedi.

Avadi, anlaşmanın ikinci maddesine göre, Petrol Bakanlığından iki temsilci ve IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığından iki temsilcinin yer aldığı dört kişilik bir komisyonun kurulacağını, komisyonun petrol ve gaz yasasının çıkarılması için hızlı bir anlaşmaya varılana kadar IKBY’den çıkarılan petrolün dünya pazarlarında satışını denetleyeceğini kaydetti.

"Anlaşmanın üçüncü maddesi, Kürdistan Bölgesi ile dört uluslararası şirket arasındaki anlaşmalarla ilgili olup, anlaşmanın birçok maddesi yasal ve bağlayıcıdır. Kürdistan Bölgesi, müzakereleri kolaylaştırmak için Irak Petrol Bakanlığından uzmanlar talep etmiştir.” diyen Avadi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Anlaşmanın dördüncü maddesi, Kürdistan Bölgesi başbakanı tarafından denetlenecek olan federal hükümetin gözetiminde banka hesaplarının açılmasıdır. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi Başbakanı Mesrur ​​Barzani'nin huzurunda imzalanan anlaşma uygulanacağının garantisidir.”

Sudani ile IKBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani dün Erbil ile Bağdat arasında IKBY’den petrol ihracatının yeniden başlatılması için bir anlaşma imzaladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.