TEBA

SOMO: Federal Mahkemenin kararını uygulayacağız

EKONOMİ

Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Yüksek Federal Mahkemenin Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) petrol ve gaz yasasıyla ilgili verdiği kararı uygulayacaklarını açıkladı. 

Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Yüksek Federal Mahkemenin Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) petrol ve gaz yasasıyla ilgili verdiği kararı uygulayacaklarını açıkladı. 

Federal Mahkeme 15 Şubat tarihinde IKBY’deki petrol ve gaz yasasının anayasaya aykırı olduğu yönünde karar almıştı. Bugün de Irak Petrol Bakanlığı ve IKBY heyeti Bağdat’ta bir araya gelerek konuya ilişkin müzakereler yapmıştı. 

SOMO’dan yapılan açıklamada, “Petrol Bakanlığı, Federal Mahkemenin kararını uygulamak için tüm işlemleri başlattı. Buna göre Bölge’nin petrol idaresi Bölge ile koordinasyon içerisinde Petrol Bakanlığının yetkisi altında olacak. Böylelikle karar uygulanmış olacak.” denildi. 

IKBY’nin petrol şirketleriyle yaptığı anlaşmalara da değinilen açıklamada, “Mahkemenin kararına göre yapılan petrol ve gaz anlaşmaları hükümsüzdür. Kürdistan Bölgesi hükümeti bu anlaşmaları merkezi yönetim ve Petrol Bakanlığının onayı dışında imzalamıştır. Bölge’deki petrol üretimi ve satışı federal hükümete devredilmeli.” ifadeleri kullanıldı.

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcebbar, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) ile mevcut petrol ve gaz konusundaki durumun iyi olmadığını belirterek, bölgeden ihraç edilen petrol ve gaz ücretlerinin merkezi yönetime teslim edilmesinde ısrarcı olduklarını söylemişti.

Bakan Abdulcebbar, petrol ve gaz ihracatıyla ilgili IKBY’den taleplerine dair ise şunları aktardı:

"Bölgesel yönetimden, uluslararası şirketlerle yaptığı anlaşmaları mali ve kanuni açıdan tetkik etmemiz için bize teslim etmesini istedik. Anlaşmaların, IKBY Enerji Bakanlığından merkezi yönetim denetiminde kurulacak şirkete devredilmesi gerektiğini de ilettik. Bölgeden ihraç edilecek petrol ve gaz gelirleri Maliye Bakanlığına bağlı uluslararası banka hesabına tevdi edilecek.

Böylece Kürdistan hükümeti memur maaşlarını geciktirirse biz bunları ödeme garantisi veririz. Şu anki durum hiç iyi değil ve merkezi yönetimle bölge yönetimi arasında koordinasyon bulunmuyor. Bu durumun uzun süre böyle kalmasına izin vermeyiz. Bölgeden gelen heyette anlayış gördük ama aynı zamanda bazı çekinceleri de var. Fakat Petrol Bakanlığı, ortaya koyduğu prensiplerinden vazgeçmeyecek."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.