TEBA

Maliki: Dolar krizi ciddi ve muhtemelen uzayacak

EKONOMİ

Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki, “Dolar krizi gerçek ve ciddi ve muhtemelen uzayacak.” dedi.

Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki, doların Irak dinarı karşısında değer kazanmasının çözümünün ABD’li yetkililerle görüşerek bankaların ve havalelerin hareketinin devlet tarafından kontrol edilmesi olduğunu belirtti.

Bir televizyon kanalına konuşan Maliki, “Dolar krizinin gerçek yönü, doların hareketi, ithalatçılara, tüccarlara yapılan transferler ve bankaların hareketi üzerinde kontrol eksikliğidir. Amerikalıların dünyadaki silahı doları denetlemektir. Herhangi bir ülkeye boyun eğdirmek isterlerse doların kontrolü altına bırakıyorlar. Dolarla rekabet edebilecek bir para birimi bulma girişimlerinin tümü de başarısız oldu.” dedi.

Maliki, “Oynama ve aklama yüzünden bu Amerikan silahının etkisi altına girdik. Ancak bazı bankalar ve tüccarlar tarafından oyun, kaçakçılık ve usulsüzlükler meydana geldi ve hükümet bunun farkında, bu da dolar rezervlerimizi etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

 “Dolar krizi son dönemde hükümeti vurmaya yönelik siyasi bir arka plana bürünerek tehlikeli tepkiyi durduramaz hale getirdi.” diyen Maliki sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Dolar krizine, bankaların ve transferlerin hareketini kontrol etmek ve komşu ülkelere dolar kaçakçılığını kontrol etmek dışında bir çözüm yok. Hükümet ayrıca doların onaylanmış prosedür ve ilkelerin dışına çıkmasına izin vermeyen bir kontrol aşamasına ulaşmalıdır. Ayrıca uygun bir çözüme ulaşmak için Amerikalılara da gitmeli ve bir araya gelmeli.”

Maliki ayrıca, doların dinar karşısında değer kazanmasına değinerek, “Dolar krizi gerçek ve ciddi ve muhtemelen uzayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.