TEBA

"IKBY en kısa sürede petrol ihracatına yeniden başlayacak"

EKONOMİ

Irak Petrol Bakanı, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ndeki (IKBY) petrol maliyeti sorununun çözümü için çalışmalarını hızlandırdıklarını, IKBY’den Türkiye limanına petrol ihracatının en kısa sürede yeniden başlayacağını söyledi.

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulghani, Bloomberg haber ajansına verdiği röportajda, federal hükümetin Irak bütçesine önerilen değişikliği değerlendireceğini ve Irak hükümetinin IKBY’deki petrol şirketlerinin, işletilmesi için ödeme yapmasına izin vereceğini ifade etti.


Bakan Abdulgani, "En büyük sorun, orta ve güney Irak'tan çok farklı olan bölgedeki petrolün çıkarılması, üretimi ve ihracatının maliyetidir ve bütçe kanununda değişiklik yapılması durumunda Kürdistan Bölgesi petrol ihracatına başlayabilir.” dedi.


Hayan Abdulgani, petrol çıkarma maliyetleri sorununu en kısa sürede şirketlerle çözmeye çalışacaklarını ve IKBY’den Türkiye limanına petrol ihracatının en kısa sürede yeniden başlayacağını kaydetti.


IKBY, 25 Mart 2023'ten bu yana Türkiye'nin Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatını askıya aldı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Türkiye, Ceyhan boru hattının petrol ihracatına yeniden başlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, 13 Mart’ta yaptığı açıklamada, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın bir süredir kapalı olduğunu belirterek, "Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlanması konusunda hazır olmadığını anlıyoruz." ifadelerinde bulundu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.