TEBA

Dolar kurunun düşürülmesi için Sudani'den öneri

EKONOMİ

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin dolar kurunun düşürülmesiyle ilgili önemli bir öneride bulunduğu belirtildi.

Irak'ta memur maaşlarının ödenmesine engel teşkil edecek hiçbir sorunun olmadığı ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani'nin dolar kurunun düşürülmesiyle ilgili önemli bir öneride bulunduğu belirtildi.

Irak Temsilciler Meclisi Üyesi Cemal Koçar yaptığı açıklamada, memur maaşlarının ödenmesine engel teşkil edecek hiçbir sorunun olmadığını ve hükümetin aldığı tedbirlere uyarak maaşları zamanında dağıtacağını vurgulayarak, "Merkez Bankası geçmişte iki trilyon dinardan fazla bastı, bu da basılan Irak para birimini 2019 yılına kadar 83 trilyon dinara çıkardı, paranın tamamının piyasaya sürülüp sürülmediğini bilmiyoruz." dedi.

"Başbakan, iş adamlarının ve vatandaşların yararlanacağı önemli noktalardan biri olan 100 doların değerinin yaklaşık 135 bin dinara getirilmesi önerisinde bulundu." diyen Koçar, "Sudani, elektronik platformların kullanılması, tüccarlar ve yatırımcıların dolara kolayca erişmesi için doğrudan, kolay ve basit iletişim kanallarının açılması da dahil olmak üzere doların değerini düşürmek için gerekli adımları attı." ifadesini kullandı.

Hükümetin gümrük ve vergileri toplamaya odaklanması ve kaçakçılıkla mücadele ederek tamamen durdurmaya çalışması gerektiğini vurgulayan Koçar, 2023 yılı bütçe yasa tasarısının meclise gönderilmesinin hızlandırılması gerektiğine değindi.

Koçar, "Dünyadaki hiçbir hükümet maaşları dolar cinsinden veya ulusal para birimi dışında herhangi bir para biriminde dağıtamaz, ancak hükümet vatandaşlardan paralarını devlet bankaları aracılığıyla resmi kur üzerinden dolar ile değiştirmelerini isteyebilir." açıklamasında bulundu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.