TEBA

Dolar kuru yükselmeye devam ediyor!

EKONOMİ

ABD dolarının Irak dinarı karşısındaki kurunda görülen istikrarsızlık günlerdir devam ediyor. Bugün 100 dolar 160 bin 700 dinardan işlem gördü.  

ABD dolarının Irak dinarı karşısındaki kurunda görülen istikrarsızlık günlerdir devam ediyor. Bugün 100 dolar 160 bin 700 dinardan işlem gördü.

Dolar kurunun dinar karşısındaki istikrarsızlığının temel nedeninin, Irak Merkez Bankasının günlük dolar arzındaki farklılık olduğu tahmin ediliyor. Merkez Bankasının piyasaya daha az dolar sürdüğü gün, yüksek talep nedeniyle doların kurunun dinar karşısındaki istikrarsızlığının daha da artığı görülüyor.

Merkez Bankası, 15 Ocak 2023'te piyasaya 219 milyon 978 bin 420 dolar sürerken ertesi gün bu miktarı 79 milyon 316 bin 995 dolara düşürdü, 17 Ocak 2023'te piyasaya sürülen dolar miktarı daha da düşürüldü ve 61 milyon 582 bin 784 dolar piyasaya sürüldü.

Merkez Bankası yetkilileri, doların dinar karşısındaki istikrarsızlığı, bankalara ve tüccarlara dolar satmaya yönelik denetimlere ve prosedürlere bağlıyor.

Merkez Bankası Danışmanı İhsan Yasiri konuya yönelik yaptığı açıklamada, "Artış, birkaç ek devreden geçmeden yararlanıcılara doların doğrudan teslimini garanti eden bir elektronik platformun kurulmasından kaynaklandı." dedi.

"Merkez Bankasının önlemleri, para biriminin vatandaşlara ulaşması ve fayda sağlaması içindir, bu nedenle tüccarlara doğrudan bankalarla işlem yapmaları tavsiye edilir." diyen Yasiri, Irak dinarının ABD doları karşısındaki kurunda görülen istikrarsızlığın geçici olduğunu dile getirdi.

Merkez bankası ayrıca, kendileri için belirlenen koşulları sağlayan dolar satışı için 14 bankayla işlem yapıyor.

Dinarın dola karşısındaki kurunda bir aydan fazladır kaydedilen düşüş, Iraklı milletvekilleri harekete geçirdi. Milletvekilleri durumla ilgili özel bir toplantı yapılmasını talep ediyor.

ABD dolarının Irak dinarı karşısındaki kuru bugün saat 9.45 itibariyle Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'ndeki (IKBY) piyasalarda 160 bini geçti. 100 dolar 160 bin 700 dinardan işlem gördü.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.