TEBA

Rusya’dan tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama

Dünya

Rusya Tarım Bakanı Patruşev, tahıl anlaşmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tahıl anlaşmasını uzatmakla ilgilenmediklerini açıklayan bakan Patrusev, Rusya'nın mevcutta tahıl alıcılarının olduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla oluşan 'tahıl krizi' için Türkiye ve Birleşmiş Milletler devreye girmişti. Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ile Ukrayna limanlarında tutulan milyonlarca ton tahıl dünyaya ulaştırılmıştı. Ancak Rusya, Temmuz ayında anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu.

O zamandan beri anlaşmanın yeniden canlandırılması için Türkiye ve BM aracılığıyla görüşmeler devam ederken Rusya tarafından tahıl anlaşmasına ilişkin kritik bir açıklama geldi.

Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev, Rusya'nun tahıl anlaşmasını uzatmak ile ilgilenmediğini söyledi. Reuters'ın aktardığı habere göre; Patruşev, bu kararı almalarında siyasi etkenlerin çoğunlukta olduğunu ancak Rusya'nın tahıl ihracatına devam edeceğini ve alıcıları olduğunu da söyledi.

Tahıl anlaşmasının bitişinin de hesaba katıldığını aktaran Patruşev, "tahıl ihracatı seviyelerimiz düşmedi, hatta hafif artış bile kaydedildi" ifadelerini kullandı.

“İhtiyacı olan ülkelere tahıl gitmedi”

Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin ara buluculuğundaki Karadeniz tahıl anlaşması imzalandıktan bir yıl sonra Temmuz ayında Rus gıda ve gübre ihracatının engellendiği ve ihtiyacı olan ülkelere yeterince tahıl gitmediği gerekçesiyle anlaşmadan çekilmişti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.