TEBA

Putin’den dünyayı tedirgin eden 'tahıl koridoru' tehdidi

Dünya

Rusya lideri Vladimir Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması'na gelişen ülkeleri desteklemek ve tarım sektörüne ambargoyu kaldırmak için girdiklerini belirterek tehdit gibi bir açıklamada bulundu. Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çıkmayı düşündüklerini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından tahıl sevkiyatının durması birçok ülkede gıda krizine neden oldu. Daha sonrasında Türkiye'nin öncülüğünde 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmanın hemen akabinde dünyanın birçok bölgesine tahıl sevkiyatı başladı. Süresi dolmasına rağmen birkaç defa uzatılan anlaşmaya ilişkin Putin'den tehdit gibi bir açıklama geldi.

Putin, Kremlin Sarayı’nda gazetecilerin Ukrayna’daki son duruma ilişkin sorularını cevapladı. Ukrayna'nın müttefiklerinden aldığı destekle karşı saldırı gerçekleştirdiği son sürece ilişkin konuşan Putin, sürpriz bir şekilde ordusunun eksikliklerini kabul etti.

Rus tahıl çıkışına izin verilmese de Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını Ukrayna’nın çıkarı için değil, Afrika ve Latin Amerika’daki dost ülkeler için yaptıklarının altını çizen Putin, anlaşmadan çıkmayı düşündüklerini aktardı.

Putin konuya ilişkin açıklamasında, “Anlaşmayı gelişen ülkeleri desteklemek ve tarım sektörümüze ambargoyu kaldırmak için girdik. Şu an bu anlaşmadan çıkmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.