TEBA

Kremlin'den tahıl anlaşması açıklaması: Karşılıklı anlayış mevcut

Dünya

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin öncülüğünde yeniden başlayan tahıl sevkiyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Peskov, bu konuda karşılıklı anlayışın mevcut olduğunu belirtti.

Ukrayna'da üretilen tahılın dünyaya ulaştırılması için açılan tahıl koridorundaki sorunların geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin çabalarıyla çözüme kavuşmasının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan tahıl koridoru konusunda bir açıklama geldi.

Peskov, "Tahıl anlaşması konusunda karşılıklı anlayış mevcut. Bu konuda temaslarımız sürüyor bazı sorunların çözülmesi gerekiyor.'' dedi. Rusya'nın 'özel askeri operasyon' olarak tanımladığı Ukrayna'nın işgal girişimi hakkında da açıklamalarda bulunan Peskov, "Ukrayna'nın pozisyonu sebebiyle barış müzakereleri mümkün değil." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında tahıl koridorunun eskiden olduğu gibi devam edeceğini belirtmiş, ardından Rusya'dan da açıklama gelmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, "BM'nin katılımı ve Türkiye'nin desteği sayesinde tahıl anlaşmasıyla ilgili Ukrayna tarafından gerekli yazılı garantiler alabildik. Rusya, aldığı garantileri yeterli buldu, tahıl anlaşmasındaki katılımına devam edecek" dedi. 

"İhlal olursa anlaşmadan çekiliriz"


Ardından Rusya Devlet Başkanı Putin de bir açıklama yaptı. Ukrayna'nın Karadeniz'de saldırılarını tekrarlamayacağının garantisini vermesini talep ettiklerini söyleyen Putin, "Garantilerin ihlal edilmesi halinde anlaşmadan çekilme hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi. Putin anlaşmada anlaşmadan çekilmeleri durumda Ukrayna'dan Türkiye'ye yapılacak tahıl sevkiyatını engellemeyecekleri bilgisini de verdi.


Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.

Moskova, gemilerinin yaşadığı güvenlik sorunları ve kendi gübresini dünyaya satamadığı gerekçesiyle anlaşmayı askıya almıştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.