TEBA

Hindistan'da 27 milyon kişinin interneti kesildi

Dünya

Hindistan'ın Pencap eyaletinde, 18 Mart’tan beri aranan bir Sih ayrılıkçıyı yakalamak için başlatılan operasyon kapsamında tüm eyaletin interneti kesildi.

İnternet kesintilerinin 27 milyon kişiyi etkilediği aktarılıyor. Polis, bağımsızlık çağrılarını yeniden gündeme getiren Sih Vaiz Amritpal Singh’in destekçilerinden 114 kişinin tutuklandığını, yapılan aramalarda silah ve mühimmat ele geçirildiğini söyledi.

Hindistan’ın kuzeybatı eyaletlerinden Pencap, son yılların en uzun iletişim karartmalarından birine sahne oldu.

Polis, yasadışı ayrılıkçı Halistan hareketinin popüler isimlerinden Amritpal Singh'i yakalamak geniş çaplı operasyon başlattı.

18 Mart tarihinden beri aranan Singh ve destekçilerine yöneltilen suçlamalar arasında cinayete teşebbüs de yer alıyor.

Polis, Sih Vaiz Amritpal Singh’in destekçilerinden 114 kişinin tutuklandığını, yapılan aramalarda 10 silah, 430’dan fazla mühimmat ve teçhizat ele geçirildiğini açıkladı. İnternet kesintileri eyaletin bazı bölgelerinde devam ederken, Amritpal Singh’i arama çalışmaları devam ediyor.

Üst düzey bir polis memuru olan Sukhchain Gill, Singh'in Anandpur Khalsa Fauj adında bir milis kuvvet kurduğunu, evinin kapısında ve ele geçirilen mühimmatlara logosunun eklendiğini söyledi. Singh'in babası Tarsem Singh ise oğlunun polis tarafından aranmasını "komplo" olarak nitelendirdi ve oğluna kumpas kurulduğunu öne sürdü. Amritpal'in yalnızca uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele etmek için çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre eyalet yetkilileri Amritpal Singh'i ararken, Singh'in yüzlerce destekçisi ise sokağa çıktı.

Singh'in liderlik ettiği Pencap eyaletinde Sih inanışına mensup kişiler için Halistan isimli bağımsız bir devlet kurmak istiyor. Bağımsızlık için Hindistan devletiyle uzun yıllardır mücadele eden Sihler, uzun yıllar boyunca yaşanan çatışmaların da bir parçası oldular.

Çatışmaların zirve noktasına ulaştığı 1984'te, Hindistan ordusu Sihlerin kutsal olarak kabul ettiği Altın Tapınak'a bir baskın düzenlemiş, silahlı ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Operasyonda tapınağın önemli bir bölümü de enkaza dönmüştü. Operasyonun ardından dönemin Hindistan Başbakanı Indira Gandhi, Sih korumaları tarafından öldürülmüştü. Halistan hareketi Hindistan'da yasadışı olmasının yanı sıra, Hint hükümeti tarafından da en ciddi ulusal güvenlik tehditlerinden biri olarak görülüyor. Buna karşın hareket hem ülke içerisindeki hem de tüm dünyadaki Sihlerden önemli ölçüde destek alıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.