TEBA

BM: İran, ceza soruşturmalarını silaha dönüştürüyor

Dünya

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, İran hükümetinin ceza soruşturmaları ve idam cezasını, protestolara katılanları cezalandırmak ve muhalefeti ortadan kaldırmak için bir silaha dönüştürdüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İran hükümetinin ceza soruşturmaları ve idam cezasını, protestolara katılanları cezalandırmak ve muhalefeti ortadan kaldırmak için bir silaha dönüştürdüğünü, bunun da uluslararası insan hukukuna aykırı olduğunu belirtti.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, İran'daki gösterilerle ilgili verilen idam cezalarına tepki gösterdi.

İran'da genç kadının polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolarla ilgili yargılanan 4 kişinin idam edildiğini kaydeden Türk, bu davaların, İran'ı bağlayan ve uluslararası insan hakları hukukunun gerektirdiği asgari adil yargılanma ve yasal süreç garantilerini karşılamadığını ifade etti.

Türk, infazların "keyfi olarak yaşamdan yoksun bırakma" anlamına geldiğini belirterek "En temel haklarını kullanarak gösterilere katılan veya gösteri düzenleyenleri cezalandırmak için ceza yargılamalarının bir silah haline getirilmesi, devlet yaptırımıyla öldürme anlamına gelir." değerlendirmesinde bulundu.

İran yönetiminin, "protestolara katılanları cezalandırmak, muhalefeti ortadan kaldırmak ve halka korku salmak için ceza soruşturmaları ve idam cezasını bir silaha dönüştürdüğünü, bunun da uluslararası insan hukukuna aykırı olduğunu" belirtti.

Türk, İran hükümetine, halkının hayatına ve isteklerine saygılı olma ve tüm infazları durdurma çağrısını bir kez daha yineledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.