TEBA

Bahçeli: Türkmensiz bir Irak yaralıdır, yetimdir, yarımdır

Dünya

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkmenler, Irak toplumunun saygın ve şerefli mensuplarıdır. Adil ve hakkaniyet esasına dayalı siyasi temsilleri en doğal haklarıdır. Bu kapsamda Irak'ta kurulacak yeni hükümette Türkmenlerin birden fazla bakanlık göreviyle yer almaları tarihi ve siyasi bir mecburiyettir." dedi.

Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Irak'ta 10 Ekim 2021 tarihinde yapılan seçimlerin kesin sonuçlarının gecikmeyle ve tartışmalar neticesinde netlik kazandığını, şu anda hükümet kurulmasıyla ilgili siyasi ve anayasal sürecin işlediğini anımsattı. Seçimlerinde Irak parlamentosuna 7 Türkmen milletvekilinin girdiğini aktararaki, "Bu sayı elbette makul ve yeterli görülemeyecektir. Türkmenler, Kürtler ve Araplar gibi Irak'ın üç kurucu unsurundan birisidir ve bu statü Irak parlamentosu tarafından alınan bir kararla tasdik ve tescil edilmiştir. Yani, Türkmensiz bir Irak yaralıdır, yarımdır, yetimdir. Hepsinden önemlisi Türksüz bir dünya mefluç bir dünyadır." değerlendirmesini yaptı.

Türkmenlerin, asli kurucu unsur olmasına rağmen bununla mütenasip sosyal, siyasi, ekonomik ve diğer haklardan ileri düzeyde mahrum olduklarının altını çizen Bahçeli, bu durumun çelişkili, adaletsiz ve eşitsizliğin kör düğümü olduğunu söyledi.

“Türkmenlerin birden fazla bakanlık göreviyle yer almaları tarihi ve siyasi bir mecburiyettir"

Devlet Bahçeli, Türkmenlerin ve Türkmen kentlerinin imhasına hizmet etmenin insanlık suçu, barbarlık olduğunu; niyet ve hedef sahiplerinin ise bunun bedelini en ağır şekilde ödeyeceğini belirterek "Peşmergenin Kerkük başta olmak üzere Türkmenlerin yurtlarına, yuvalarına, onurlarına ve bağımsızlıklarına kast etme hazırlıkları felakettir. Buna cüret edenler karşılarında Türklüğün çelikten iradesini bulacaklardır. Kerkük Türk'tür, başka söze gerek yoktur. Türkmenler, Irak toplumunun saygın ve şerefli mensuplarıdır. Adil ve hakkaniyet esasına dayalı siyasi temsilleri en doğal haklarıdır. Bu kapsamda Irak'ta kurulacak yeni hükümette Türkmenlerin birden fazla bakanlık göreviyle yer almaları tarihi ve siyasi bir mecburiyettir." dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.