TEBA

Avrupa'da uyuşturucu kullanımı artıyor

Dünya

Avrupa'nın özellikle büyük şehirlerinde uyuşturucu kullanan kişilere rastlama ihtimali her geçen gün artıyor.

Örneğin Avrupa Birliği'nin (AB) kalbi sayılan Belçika'nın başkenti Brüksel'deki merkezi bazı metro istasyonlarında, Kuzey Tren İstasyonu yakınlarında veya belli semtlerdeki sokaklarda gece veya gündüz fark etmeden uyuşturucu kullanan kişiler görülüyor. Özellikle belli noktalarda yoğunlaşan madde bağımlıları, yanlarından geçenlere aldırış etmeden uyuşturucu kullanıyor.

Paris'te 18'inci bölgedeki Porte de La Chapelle, Köln'de tarihi katedral ve merkez tren istasyonunun etrafı ya da Berlin'in Kreuzberg semtindeki Görlitz Parkı'nın çevresinde uyuşturucu müptelaları ve tacirleri göze çarpıyor. Amsterdam ve Londra gibi birçok büyük Avrupa kentinin merkezi semtlerinde de benzer görüntülere çok sık rastlanıyor.

Uyuşturucu bağımlıları genellikle metro istasyonlarının girişleri, terk edilmiş binalar, parklar, ATM cihazlarının bulunduğu odalar ve hatta sokak ortasında madde kullanıyor veya vücutlarına enjekte ediyor. Bu görüntüler birçok kişi tarafından ürkütücü bulunuyor.

En çok kokain kullanılan şehir: Anvers

AB'de yetişkinlerin üçte biri uyuşturucu kullanmış

Yürütülen onca engelleme çabasına rağmen başta esrar, kokain, sentetik uyuşturucu ve eroin gibi uyuşturucu maddelerin satıldığı pazar giderek büyüyor.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezinin (EMCDDA) "2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu" da kıtadaki tehlikeli durumu gözler önüne seriyor.

Rapora göre, AB'deki yetişkinlerin 83,4 milyonu veya yüzde 29’u daha önce yasa dışı bir uyuşturucu madde kullanmış. 22 milyondan fazla Avrupalının geçen yıl içinde kullandığını söylediği esrar hala en çok tüketilen uyuşturucu madde.

En çok bildirilenler kategorisinde ikinci sırada uyarıcılar yer alıyor. Geçen yıl 3,5 milyon yetişkinin kokain, 2,6 milyon yetişkinin uyuşturucu haplar ve 2 milyon yetişkinin sentetik uyuşturucu kullandığı tahmin ediliyor.

İstatistikler, yaklaşık bir milyon Avrupalının eroin veya narkotik içeren opioidleri yasa dışı kullandığını ortaya koyuyor. Opioid kullanımı, diğer uyuşturuculara kıyasla daha az yaygın olsa da yasa dışı kullanıma bağlı zararlarda hala en büyük paya sahip bulunduğu bildiriliyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.